Ska EU-länderna gemensamt ta emot flyktingar?

2:31 min

EU-länderna borde gemensamt hjälpas åt att ta emot flyktingar. Det föreslår nu den politikergrupp som leder EU.

Klicka om du vill läsa mer

Det är politikerna i EU-kommissionen som nu föreslår nya regler som skulle kunna ersätta de regler som kallas för Dublin-förordningen.

I de gamla reglerna står det att flyktingar måste söka asyl, alltså be om att få stanna, i det EU-land som han eller hon kom till först. Men det borde alltså ändras nu, tycker EU-kommissionen.

Hur vill de att det ska vara istället?

EU-kommissionen föreslår att de människor som söker asyl ska fördelas bland alla EU-länder, så att alla länderna hjälps åt att ta emot de människor som flyr nu.  För idag är det så att vissa länder tar emot väldigt många flyktingar och andra länder väldigt få.

Skulle flyktingarna själva kunna välja vilket EU-land de vill komma till?

Nej, det verkar inte som det i det här förslaget. Utan EU-ledarna vill att de asylsökande ska skickas till ett visst land och tvingas att stanna i just det landet och söka jobb där och så.

Flest flyktingar till Tyskland och Sverige

Varför föreslår EU-kommisionen nya regler just nu?

Just nu är det väldigt många människor på flykt i världen, människor som till exempel har flytt från kriget i Syrien, eller från Irak eller Afghanistan. Många söker skydd här i Europa och EU.

Till vissa EU-länder som till exempel Grekland och Italien kommer det extra många flyktingar. Sedan fortsätter många vidare till andra EU-länder. Tyskland och Sverige tar emot flest flyktingar.

Det är orättvist tycker EU-kommissionen. Därför vill politikerna där ändra i reglerna så att de här människorna ska kunna få hjälp i andra EU-länder.

Redan idag är det väl vanligt att flyktingar faktiskt reser genom flera Eu-länder innan de stannar och söker asyl?

Visst är det så att de gamla reglerna i Dublin-förordningen ofta inte fungerar så som det var tänkt från början. Därför kom EU-kommissionen med det här nya förslaget idag.

Fast än så länge är det här alltså bara förslag från EU-kommissionen,
förslag som nu ska börja diskuteras av medlems-ländernas regeringar.