Skatteverket ville varna om granskningen

2:34 min

Skatteverket försökte varna minst en person med koppling till de läckta Panamadokumenten efter att SVT:s program Uppdrag Granskning hade begärt ut information om honom. ”Olämpligt” säger finansministern Magdalena Andersson.

Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen ska ha ringt en tidigare kollega och högt uppsatt politisk tjänsteman på Regeringskansliet för att berätta att Uppdrag Granskning begärt ut handlingar om honom.

Och det är fler av dem som SVT granskat som redan verkar ha fått information om granskningen.

Skatteverket förnekar först att myndigheten har informerat någon, men när det senare kommer fram bevis på att Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen försökt varna en tidigare kollega på regeringskansliet bekräftar hon det.

Hon säger till Ekot att hon aldrig fick tag i personen men att det var fel att försöka.

– Så här i efterhand ser jag att det var inte ett särskilt klokt beslut att ringa, säger hon.

Hade du ringt om det inte var en vän?

– Det är en hypotetisk fråga.

Håller du med om att det var särbehandling?

– Nej, men det var dumt att ringa, säger överdirektör Helena Dyrssen.

I programmet kommer det också fram att Skatteverkets högste chef Ingemar Hansson vetat om att den tidigare politiske tjänstemannen skulle förvarnas. Även Hansson är före detta kollega till honom.

– När vi fått in det här som stack ut sa Helena att hon skulle ringa eftersom det var så speciellt, men nu i efterhand vore det bättre om vi inte hade ringt, säger Ingemar Hansson i Uppdrag Gransknings program.

Att Skatteverkets högsta chefer ville förvarna minst en person om SVT:s granskning är mycket allvarligt, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Jag blev naturligtvis förvånad. Det är ett olämpligt agerande, säger hon.

Finansministern är framförallt oroad för vad det kan betyda för allmänhetens förtroende för myndigheten.

– Det kan sprida en känsla att alla människor inte hanteras lika av Skatteverket och det är naturligtvis inte bra, säger Magdalena Andersson.

Utifrån det, tycker du att Skatteverkets överdirektör och generaldirektör kan sitta kvar?

– Om det skulle bli på något annat sätt så meddelar jag det. Nu handlar det om att de måste göra det som krävs för att stärka anseendet på skatteverket igen, säger finansminister Magdalena Andersson.