Klart nej, men få väljare i Nederländerna

2:00 min

Nej, säger Nederländerna med stor majoritet till EU:s samarbetsavtal med Ukraina. Uselt valdeltagande i folkomröstningen gör dock giltigheten — och betydelsen — minst sagt oklar.

När tv-bolaget NOS redovisade sina vallokalssiffror på onsdagskvällen låg den största spänningen kring valdeltagandet.

29 procent hette det först. 32 procent lät det en stund senare, då även sista halvtimmens röstande räknats in. Därmed stod det klart att en spännande rösträkning väntade för att se om valdeltagandet skulle hamna över eller under de 30 procent som krävs för att göra folkomröstningen giltigt.

Enligt vallokalsundersökningen fick nej-sidan 64 procent mot 36 procent för ja.

Nej-kampanjarna jublade, trots det låga valdeltagandet.

"En stor majoritet av väljarna är emot, det är fantastiskt. Jag hoppas fortfarande att deltagandet kommer över 30 procent. Spännande!" skrev den skarpt EU-fientlige Geert Wilders från Frihetspartiet, PVV, på Twitter.

- Det här resultatet kan inte avvisas, sade i sin tur en nöjd ledare för vänsterpartiet SP, Emile Roemer, till nederländsk tv.

Det interna trycket lär nu öka ytterligare på premiärminister Mark Rutte och hans regering, som redan tärs av usla opinionssiffror.

Ett nyval i förtid har setts som ett tänkbart resultat av en klar nej-seger — även om ingen räknar med att något drastiskt kommer att ske förrän Nederländernas pågående period som ordförandeland i EU är över den sista juni.

Det svaga valdeltagandet gör det samtidigt lättare för regeringen att avfärda resultatet.

- Det är en rådgivande folkomröstning, så det enda som lagen kräver är att vi noterar den, sade finansminister Jeroen Dijsselbloem i tisdags.

Formellt handlade folkomröstningen om EU:s samarbets- och frihandelsavtal med Ukraina som i praktiken redan är i gång sedan årsskiftet.

Sakfrågan är oerhört viktig för Ukraina och dess västvänliga regering. För väljarna i Nederländerna har emellertid diskussionen mest kommit att handla om vad de tycker om sin egen regering och hela EU i allmänhet.

Ja-kampanjen har i sin tur varnat för att ett nej främst gynnar Ryssland och dess president Vladimir Putin.

Det håller även svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) med om.

- Blir det ett nej då har Nederländerna gett Putin den bästa present han kunnat önska sig. Ju starkare EU är, ju närmare relationer vi kan ha med Ukraina, desto sämre är det för Putin, sade Federley på onsdagen.