Bråket om svensk flyktingpolitik tar ny fart

2:05 min

Det blir svårt för regeringen att få igenom gårdagens förslag att platser avsedda för kvotflyktingar ska kunna användas för anhöriginvandring. Det visar Ekots rundringning. Alla riksdagspartier förutom regeringspartierna är kritiska.

– Det vi är bekymrade över är att man bryter mot migrationsöverenskommelsen när det handlar om kvotflyktingar. Man stänger en laglig väg in till Sverige, man använder kvotflyktingplatser till en annan typ av invandring och det var inte vad man kom överens om i höstas, säger liberalernas integrationspolitiska talespeson Fredrik Malm.

Migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna innebär att Sverige skulle öka antalet kvotflyktingar som tas hit från 1900 till 5000 per år.

I går föreslog regeringen att en del av platserna i stället ska vikas för anhöriginvandring. Enligt Fredrik Malm så innebär regeringens nya förslag ett flaggrant brott mot migrationsöverenskommelsen.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf håller med och menar att det är viktigt att genom kvotflyktingsystemet kunna ta flyktingar direkt från flyktinglägren till Sverige.

– Det är bekymmersamt både utifrån att man går ifrån den överenskommelse vi har men det är framförallt bekymmersamt för de flyktingar som nu i dessa flyktingläger inte kan ta sig till Sverige och få sig ett skydd som var tanken för ett halvår sedan, säger Annie Lööf.

Moderaternas andre vice ordförande Elisabet Svantesson tycker regeringens förslag om kvotflyktingar är orimligt.

– Kvotflyktingar är de mest skyddsvärda, de som har störst behov, de som bor på flyktingläger. Att byta ut dem mot anhöriginvandrare är helt orimligt och anmärkningsvärt.

Också kristdemokraternas Aron Modig är kritisk till regeringens förslag. Och när det enligt planerna sänds till riksdagen om ett par veckor lär regeringen få problem. Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är negativa så motståndet mot att platser avsedda för kvotflyktingar tas för anhöriginvandring är massivt.

Annie Lööf tycker att regeringen borde ha diskuterat förslaget med partierna som stödjer migrationsöverenskommelsen, innan det lades fram.

– Det är mycket anmärkningsvärt att regeringen inte hedrar den utan nu väljer att gå vidare utan informera oss fyra andra partier i förväg, det är inte att visa ledarskap, det är inte att ta ansvar i en svår tid.