Skräckväldet allt påtagligare i Tjetjenien

2:39 min

I den ryska delrepubliken Tjetjenien ökar antalet försvinnanden men ingen vågar anmäla. Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren besökte området i mars och blev själv attackerad.

Ute på bygatan jagar några barn varandra skräckfyllt skrikande. Deras skrik dränker effektivt det lågmälda samtal, som pågår inne i huset.

Samtalet är ett av många otäcka vittnesmål om tortyr och försvinnanden i ett närmast laglöst land, som jag hör under en reportageresa i ryska Kaukasus.

Det är en del av Ryssland som styrs med järnhand av Ramzan Kadyrov, mannen som nyligen fick ryske presidentens välsignelse att fortsätta styra över det som de båda ledarna kallade Rysslands säkraste delrepublik - Tjetjenien.

I samma delrepublik har nyligen två författare och en känd vissångare förts bort, författarna dök upp igen efter några dagar. Då hade de gjort en form av offentlig avbön via Ramzan Kadyrovs Instagramkonto. Vissångaren är fortfarande borta.

Antalet försvinnanden ökar i Tjetjenien. Enligt människorättsorganisationen Memorial fördes 24 människor bort bara de tre sista månaderna förra året.

En av dem, universitetslärare i engelska, hade skrivit kritiskt om makthavarna på sociala medier. Han hittades död. De andra släpptes efter en tid, men har inte vågat anmäla att de gripits olagligt.

"En tydlig tendens i ett allt tystare skräckfyllt Tjetjenien", skriver ryska oberoende tidningen Novaya Gazeta.

Kommittén mot tortyr är en av få människorättsorganisationer, som fortfarande arbetar i Tjetjenien. Timur Rachmatulin förklarar varför de fått färre fall, trots att situationen när det gäller mänskliga rättigheter har förvärrats.

– Det har blivit färre anmälningar, inte för att det är färre fall, utan för att de anhöriga inte vågar anmäla och de säger det öppet till oss. Ett exempel är engelskaläraren, som fördes bort i december och hittades död i januari. Anhöriga avböjde helt att vi skulle ta upp fallet och vågade inte ens prata med oss, berättar Timur Rachmatulin.

Luiza Ahmedova, vars son torterades för att framtvinga en bekännelse till något han inte gjort, håller med.

– Ärligt talat är de rädda, säger Luiza Ahmedova. Rädslan har gjort att vi gör som på Sovjettiden. Vi vågar bara säga något kritiskt hemma i köket där endast familjen hör, aldrig offentligt.