Island får ny statsminister

2:32 min

Sent på onsdagskvällen blev det klart att Sigurður Ingi Jóhannsson blir ny statsminister i Island. Tidigare regeringschefen Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har tvingats avgå efter avslöjandet att hans familj har gömt undan pengar i ett skatteparadis.

Vilken typ av skillnader kommer det bli med dig som statsminister?

– Jag kan inte säga att det blir en stor skillnad. Självklart blir det alltid viss skillnad med två olika personer, men vi har samma överenskommelse med de två partierna, säger mannen som fram till nu har varit Islands fiske- och jordbruksminister.

De två koalitionsparterna Framstegspartiet och Självständighetspartiet väntas alltså arbeta vidare enligt samma politiska program som under de senaste tre åren.

En förändring till följd av det politiska kaoset är däremot att islänningarna inte behöver vänta ända till nästa vår på att få välja ett nytt parlament.

– Vi förväntar oss att hålla val till hösten, säger Sigurður Ingi Jóhannsson.

Oppositionen i parlamentet Alltinget hade begärt snabbt nyval, vilket också har varit kravet från de tusentals regeringskritiska islänningar som har demonstrerat utanför Alltinget de senaste dagarna.

Men innan det blir val vill den nygamla högerregeringen hinna färdigt med några politiska projekt. Det handlar inte minst om att helt kunna slopa de kapitalkontroller som gäller här i Island ända sedan den stora bankkraschen 2008.

Ledaren för oppositionspartiet Ljus Framtid, Óttar Proppé, välkomnar ändå överenskommelsen om ett tidigare val.

– Val i början av hösten är självklart... jag vill inte säga acceptabelt, men det är mycket bättre än tanken på att samma regering, med mindre förändringar, klänger sig kvar vid makten till slutet av mandatperioden nästa vår, säger Óttar Proppé till Ekot.

Piratpartiet ser ut att bli klart största parti i Island vid nästa val. Partiet har ett väljarstöd på 43 procent, enligt en opinionsundersökning som presenterades igår.

Regeringspartierna har fallit i opinionen, det gäller framför allt det Framstegsparti som både den avgående och kommande statsministern företräder.