Svenskt beröm till fransk sexköpslag

2:37 min

Sverige har haft en viktig roll när Frankrike nu fattat ett historiskt beslut om att kriminalisera sexköp. Frankrike blir det femte landet i Europa med förbudet.

Lise Tamm, chef för den internationella åklagarkammaren i Stockholm, var med i det franska parlamentet när beslutet fattades på onsdagskvällen och hon hoppas att fler länder nu ska följa efter.

– Det här känns fantastiskt kul, säger hon. Det är en riktig seger för jämställdheten och mänskliga rättigheter. När ett stort land som Frankrike genomför sådan här lagstiftning, så är det ett stort steg. Det är det största latinska landet i Europa, det bor 66 miljoner här, så förhoppningsvis får det stort genomslag i resten av centrala och södra Europa.

Sverige var först i världen med förbudet. Debatten i Frankrike har pågått i flera år och lagstiftningen blir nu till slut mer omfattande än den svenska.

Lise Tamm har varit här och pratat i parlamentet om det svenska arbetet under den tid som texten bearbetats. Svenska poliser har också varit med och förklarat hur kriminaliseringen leder till att man kommer åt nätverk med människohandel och kopplare.

Nu införs böter för sexköp här. I Frankrike finns 30.000 prostituerade. De flesta kommer från utlandet.

I Paris är prostitutionen särskilt synlig i Boulogneskogen med rader av bilar och husvagnar längs skogskanten och kvinnor och män söker sexköpare nära vardagslivet med lekplatser och joggare. På vissa massagesalonger syns prislistor som visar att det är prostituition verksamheten handlar om.

Lise Tamm berömmer utbildningssatsningar i skolor här:

– Det pratas mycket om jämställdhet och sexköp och varför man inte ska hålla på med det. Det är också viktigt att det inte bara rör sig om böter för dem som döms för sexköp, man kommer också att tvingas gå en kurs ungefär som för rattfyllerister.

Det behövs nu specialiserade enheter som både spanar och utreder, betonar Lise Tamm. Meningen är att ändra rättsmedvetandet i Frankrike.

Det införs olika sätt att hjälpa de prostituerade ut ur den svåra situationen och att hitta andra sätt till försörjning och arbeten. Utländska prostituerade kan få sex månaders uppehållstillstånd. Kan det det då bli som när Sverige införde lagstiftningen att sexköparna beger sig till grannländer istället?

– Jag tycker att grannländerna också kan skaffa sig sexköpslagar om de märker att det helt plötsligt dyker upp en massa kåta sexköpare som går över gränsen från Frankrike, säger Lise Tamm. Det viktiga är att jobba på efterfrågan och fundera på varför man tycker det är okej att köpa sex från en annan person. Varför vill man ha någonting annat än ömsesidig sex, att köpa sig till någon annans kropp?