Skåne

Kvinnor kontrolleras med modern teknik

3:27 min

Spionappar, GPS-sändare bland leksaker och hackade konton på sociala medier – det är några exempel på hur utsatta kvinnor kontrolleras och spåras av sina förövare.

Nyligen dömdes en man i Lund till fängelse efter att ha spelat in sin före detta sambos samtal. Och enligt Malin Olsson, ledamot i riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer ROKS, drabbas allt fler kvinnor.

– Det här har blivit ett sätt för ex-män att fortsätta förfölja och trakassera kvinnorna efter att de har lämnat.

– Detta är något som vi ser används och missbrukas allt mer, säger hon.

Lundamannen dömdes i veckan till 11 månaders fängelse för en rad brott mot sin ex-sambo, däribland olovlig avlyssning. Enligt åklagaren har mannen troligtvis använt en mobil när han spelat in sin ex-sambos samtal.

Fallet är inte unikt. I december dömdes en man från Landskrona för att avlyssnat sin sambos mobiltelefon, bland annat när hon var hos gynekologen. En annan man, från Helsingborg, dömdes i slutet av februari för att ha spionerat på sin hustru via familjens iPad och för att ha lagt ut en gsm-bugg i kvinnans lägenhet för att kunna avlyssna henne.

När ROKS gjorde en enkät visade den att 76 procent av landets kvinnojourer varit i kontakt med hjälpsökande kvinnor som på något sätt varit kontrollerade med hjälp av modern teknik. Malin Olsson arbetar med att utbilda kvinnojourens personal i digital säkerhet.

– När vi hade våra första utbildningar under 2012 då var det inte många som överhuvudtaget kände till att det ens gick att spåra kvinnor på det här sättet och hela den här djungeln av möjligheter som finns. Medvetenheten hos våra jourer har ökat radikalt, säger hon.

Utsatta kvinnor som placeras som skyddade boenden rekommenderas bland annat att stänga av sin mobiltelefon och inte använda sociala medier som kan vara en riskfaktor inte bara för dem själva utan även för andra kvinnor på boendet. En annan riskfaktor kan vara barnens leksaker.

– Det är något som vissa jourer har tagit till sig. Man tittar igenom leksaker och kläder som barnen har haft för att se om det kan finnas en liten gps-sändare till exempel, säger Malin Olsson.

Enligt Anders Ahlqvist, it-expert på polisens nationella operativa avdelning NOA, kan mörkertalet av de kvinnor som är utsatta för digital kontroll vara mycket stort då många kanske inte ens vet om att de är kontrollerade.

De program och verktyg som används kräver dessutom inga större förkunskaper. Men det finns saker man själv kan tänka på för att minimera riskerna att bli utsatt.

– Ha tillsyn över dina prylar och låt inte andra hantera dem. Är det så att man går ur en relation där man känner att motparten kan bli jobbig eller obehaglig bör man byta sina lösenord och fabriksåterställa sin telefon, säger han.