Farlig korsning i Morgongåva ska granskas

1:34 min

I decennier har en korsning i Morgongåva upplevts som farlig av boende och trafikanter. Men nu ska situationen ses över.

Trafikverket har inlett en utredning som kommer pågå fram till november för att öka säkerheten i den ökända plankorsningen.

– Vi vill gärna lägga stort fokus på brister och problem som ska lösa. Sen så får vi jobba med lösningsförslagen, säger Christian Mineur på Trafikverket.

Det handlar alltså om järnvägen och riksvägen som går rakt igenom samhället och delar Morgongåva i två delar. Här har trafiksituationen upplevts som farlig i många år.

Trafikanter som ska svänga måste korsa järnvägen och efter att Upptåget börjat gå till Morgongåva är bommarna ofta nedfällda. Därför blir det långa köer och farliga omkörningar på riksväg 72.

Dessutom springer elever under bommarna till och från skolan. Tidigare har det talats om att bygga gångtunnlar, införa avfarts-filer eller att förbättra trafiksignalerna. Och nu har alltså trafikverket inlett en studie för att se över vad som kan göras i frågan.

– Utredningen styrka i nuläget är att vi ska samla fakta ganska brett. Trafikverket är en del men kommunen, Upplands lokaltrafik och även andra intressenter kommer att intervjuas. Vi kommer få synpunkter för från flera håll, säger Mineur.

Varför har det inte gjorts en utredning tidigare?

– Det har inte varit så stora brister så att det ska prioriteras gentemot andra, säger Mineur.