Sverige

Ärtbakslag för svenska jätteräkor

1:42 min

Livsmedelsföretaget Findus besked att produktionen av frysta ärtor läggs ner i Bjuv blev en kalldusch för anställda och odlare. Men det innebär även ett bakslag för odling av miljövänliga svenska jätteräkor.

Det blixtrar till i vattnet när blanka, snabba räkor flyr undan mikrobiologen Matilda Olstorpes håv. I inomhusbassängen på forskningsanläggningen i Uppsala skulle ett nytt ärtfoder åt räkorna tas fram. Fodret skulle sedan användas i stor skala på en kommersiell räkodlingsanläggning i Bjuv.

Men eftersom ärtorna till fodret skulle komma från Findus innebär beskedet om nedläggning ett bakslag.

– Naturligtvis kommer det att bli en påverkan, men just nu vet jag inte i vilken utsträckning det blir. Läggs ärtproduktionen ner kommer vi naturligtvis inte att ha tillgång till ärtorna, säger Matilda Olstorpe som också är vd för företaget Vegafish som driver den kommersiella räkodlingen.

Forskningsanläggningen i Uppsala invigdes för drygt ett år sedan. Som Vetenskapsradion berättade då var målet en miljövänlig odling av jätteräkor i Sverige.

Matilda Olstorpe säger att både forskningen och den kommersiella odlingen ska fortsätta. Hon letar nu efter alternativ till de skånska ärtorna.

– Det finns ju andra typer av baljväxter som kan vara av intresse. Det är själva proteinnivåerna vi vill komma åt så det blir väldigt låst till baljväxter, säger hon.

– Det är naturligtvis en stor utmaning, men man får ta det som ett stort forskningsprojekt. Det gäller att hitta nya infallsvinklar och hitta nya lösningar på de problem vi ställs inför så att vi kan fortsätta framåt, säger Matilda Olstorpe.