IT-brott

Polisen varnar för falska mejl från Skatteverket

Så här i deklarationstider varnar polisen allmänheten för falska mejl från Skatteverket. Det här kallas för phising och det är ett vanligt bedragarknep på nätet.

Bedragare skickar ut mejl som ser ut att komma från Skatteverket med en länk där mottagaren uppmanas att klicka på länken för att kunna få sin skatteåterbäring. Men klickar man på länken hamnar man istället hos bedragarna. 

Polisen uppmanar allmänheten att aldrig klicka på bilagor i mejl från okända och anmäl till polisen om du fyllt i uppgifter och blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta också din bank.

Misstänker man att man har fått ett falskt mejl ska man inte klicka på några länkar eller bifogade filer utan radera det från sin inkorg. Har man fyllt i uppgifter och därigenom blivit utsatt för bedrägeri ska man anmäla brottet hos polisen samt omedelbart kontakta sin bank.

– Seriösa aktörer ber aldrig om kontonummer eller kreditkortsnummer i mejl, säger Anders Ahlqvist på polisens nationella it-brottscentrum.

Syftet med olika typer av falska utskick varierar. Ibland handlar det om att avsändaren vill ha verifierade mejl-adresser som sedan kan användas för utskick av spam, andra gånger är det för att få mottagaren att lämna ut sina kontouppgifter eller att smitta mottagarens dator med skadlig kod som till exempel kan låsa datorn. Det sistnämnda kallas ofta ransomware.
- Då krypteras all data på mottagarens hårddisk och offret uppmanas att betala en lösensumma för att få disken upplåst. Men att betala lösensumma hjälper sällan eller aldrig - utpressaren hjälper inte till att låsa upp disken, säger Anders Ahlqvist.

Råd från polisen:
• Klicka aldrig på bilagor i mejl från okända, eller från någon du känner men du inte väntar dig en bilaga ifrån.
• Betala aldrig lösensumma om din dator blivit låst, det kommer sannolikt inte att hjälpa dig att få tillbaka data.
• Anmäl alltid brott till polisen. Att anmäla att du fått ett mejl från en okänd behövs inte, men om din dator har blivit låst eller om du lämnat ut dina uppgifter till någon okänd ska du anmäla saken. Kontakta också din bank.
• Se alltid till att ha en säkerhetskopia på dina viktiga data. Förutom risken för att råka ut för angrepp finns dessutom alltid en risk att din data förloras om till exempel hårddisken går sönder.