Den tryckta boken i centrum på barnboksmässan i Bologna

2:41 min

Idag är det sista dagen för årets upplaga av Barnboksmässan i Bologna, en av världens största bokmässor för barnlitteratur. Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström har varit på plats under veckan för att försöka att fånga vad som är trenden på den internationella barnboksmarknaden just nu.

På den digitala delen av mässan har Joseph Noble från Oxford University Press funnit en trend: augmented reality har kommit tillbaka.

Men trots potentialen i 'augmented reality', alltså utbyggd verklighet där en boksida kan bli till en kattunge som barnet kan leka med bara man riktar en mobiltelefon åt det hållet, så vet litteraturvärlden ännu inte hur de ska utnyttja det, säger Joseph Noble.

I microsoft-montern talar Matti Rossi om programmering och utbildning som den stora trenden. Han menar att barn egentligen programmerar hela tiden men att de inte själva förstår det. Och att programmering håller på att bli som vilket annat ämne i skolan som helst som matte och språk.

Men bland alla appar, mobiler och plattor är det ändå den tryckta boken som utan tvekan står i centrum på årets mässa. I förlaget Bloomsburys monter berättar Joanna Everard som är ansvarig för rättigheterna, om att det fortfarande är starka kvinnliga huvudpersoner som är bästsäljande.

Jag tror att folk är medvetna om att det tidigare mest var pojkar som fick ha roligt i litteraturen och nu vill jämna ut den obalansen, säger hon. Och berättar om deras nya författarstjärna Sarah J Mass som skriver fantasty om Celeana, en tonårsmördare.

Och den här trenden har hållit i sig i några år. Det var därför ganska självklart att den bästsäljande författaren Veronica Roth som skrivit science fiction-trilogin Divergent, om tonårstjejen Beatrice, var en av mässans storstjärnor.

Hon berättade på en presskonferens, om varför hon valt att skriva för målgruppen unga vuxna:

- Tonåren är en svår tid då man ofta blir ifrågasatt.