Pressmeddelande 2016-04-07

Blank Spot Project tilldelas Årets Medieorm 2015

Sveriges Radios journalistikpris Årets Medieorm tilldelas Blank Spot Project för deras medborgarfinansierade utrikesjournalistik. Priset delades ut under en ceremoni på MEG, Mediedagarna i Göteborg 7 april, och mottogs av Brit Stakston, vd samt Nils Resare, redaktör.

– Det är en dröm att få arbeta med unika berättelser från världens vita fläckar och att kunna ge människor som bor på dessa platser en röst. Medborgarfinansieringen ger också en stark relation till våra läsare som vi under året utforskat på olika innovativa sätt och som berikat vårt arbete, säger Martin Schibbye, chefredaktör för Blank Spot.

Journalistikpriset Årets Medieorm ska gå till en medveten förnyare av journalistiken som har siktet inställt på framtiden.

– Vi bygger tillsammans med våra läsare en folkrörelse för journalistik som blir ett vaccin mot antidemokratiska rörelser i världen som ifrågasätter journalistikens roll i demokratier, säger Brit Stakston, vd och digital strateg för reportagesajten.

Juryns motivering:
”Vi ser en ny journalistik växa fram, där Blank Spot Project i en nära och transparent dialog med publiken förverkligar visionen om att bevaka världens blinda fläckar. De involverar publiken redan på idéstadiet och redovisar öppet och tydligt vad medfinansiärernas pengar används till. Publiken görs till medskapare när den linjära berättarformen utmanas och läsaren själv kan påverka hur berättelsen ska drivas framåt”.

– Att få ge ett pris som både täcker in nytänkande och utrikesjournalistik känns otroligt kul. Sveriges Radio prioriterar utrikesbevakningen högt och jag är innerligt tacksam för att det finns journalister som, trots att det är förenat med stor personlig fara, tar på sig att ge alternativa bilder från delar av världen där korrupta ledare och kriminella gäng vill styra världsbilden, , säger Cilla Benkö, en av instiftarna till priset och vd för Sveriges Radio.

Medieormen finns en intervju att höra med Blank Spot Projects chefredaktör Martin Schibbye, redaktör Nils Resare och Brit Stakston, som är vd och digital strateg.

Om Blank Spot Project
Blank Spot Project är en digital folkrörelse som bevakar världens vita fläckar och ger människor en röst genom medborgarfinansierad utrikesjournalistik. Projektet startade i februari 2015 genom en crowdfundingkampanj och gick från idé till 1,3 miljoner insamlade kronor på tre veckor. För varje reportage redovisas också kostnaderna. Blank Spot startades för att visa att det vi ser nu inte är en kris för journalistiken utan för gamla affärsmodeller. Blank Spot Projekt består av grundarna Brit Stakston, vd, Martin Schibbye, chefredaktör samt Nils Resare, redaktör. Mer info på blankspotproject.se

Årets Medieorm
Sveriges Radio instiftade 2011 priset Årets Medieorm för att årligen belöna en journalist/person/redaktion som arbetar föredömligt med att förnya och utveckla journalistiken i enlighet med Journalistik 3.0 – kort sagt: en medveten förnyare av journalistiken i samspel med publiken som har siktet inställt på framtiden. Prissumman är 10 000 kr.

Årets jury har bestått av: Sîlan Diljen, chef P3 Stockholm, Malin Crona, chefredaktör 8 sidor och 2014 års pristagare, samt Kristian Lindquist, nyhetschef online SVT.

Tidigare pristagare:
2011 – Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesös bildfusk
2012 – Räntekartan, SvD Näringsliv
2013 – Metropol 93,8 för ”Hur känns det?”
2014 – 8 sidor

Mer info om Medieormen samt lista över vilka som var nominerade till priset, finns på: http://sverigesradio.se/medieormen

Pressbild: 
Brit Stakston, Nils Resare och Martin Schibbye tilldelas Årets Medieorm 2015. Foto: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3668960_2048_1152.jpg

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig Medieormen
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

Cecilia Djurberg, redaktör Medieormen
cecilia.djurberg@sverigesradio.se
08-784 71 52, 070-863 91 68