Forskade om LCHF – hotades

2:04 min

Forskning kring den så kallade LCHF-dieten har visat sig vara känslig. När en doktorsavhandling i ämnet nyligen skulle presenteras i Västerås hade kommentarerna på nätet och i mejl innan varit så hätska att man hade väktare på plats.

– Jag var djävulens advokat och jag var köpt av sockerindustrin och av KI och våra resultat var falska. En massa kommentarer som var tagna ur luften kändes det som, säger doktoranden Lisa Söderström.

Det var bara några dagar kvar till disputationen och när kommentarerna blev allt fler, beslutade Lisa Söderström att berätta det för sin chef.

– Då tyckte han ändå att vi skulle ha säkerhetspersonal närvarande hela tiden om det skulle uppstå någon konflikt, eftersom på internet hade folk skrivit att disputationen äger rum den här tiden på den här platsen och det vore bra om folk kom dit och opponerade sig och kunde sätta mig tillrätta, säger Lisa Söderholm.

Lisa tror att orsaken till påhoppen var en delstudie i avhandlingen som visade att ett högt energiintag av fett tidigare i livet ledde till framtida risk för undernäring.  

– Jag skrev att det var intressanta resultat med tanke på de dieter som förekommer och som innehåller en hög andel fett. Jag nämnde väl inte LCHF direkt.

Men det räckte för att väcka en storm av kommentarer. Avhandlingen kallades bland annat falsk och full av myter och snedvinklingar, och skribenterna ansåg att forskningen borde anmälas eftersom resultaten var fabricerade och att Lisa Söderström borde vara försiktig och inte att uttala sig om sin oseriösa forskning.

Men Lisa Söderström försvarade sin avhandling utan att någon protesterade, och är nu nybliven doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet. Men på disputationsdagen var det inte roligt, berättar hon.

– Att fokus skulle bli på det här på min stora dag, det var inte det min avhandling handlade om, så det tyckte jag var jättetråkigt.

Vad tror du det betyder på lång sikt om människor blir så provocerade av vetenskapliga rön att de hotar budbärarna?

– Ja för min del skulle jag tycka att det vore väldigt läskigt om det blev så i framtiden. Jag tror inte man skulle våga presentera vad som helst om man vet att resultaten går emot en massa som är kända för att kränka och skicka hot till människor. Det tror jag verkligen är ett hot mot den vetenskapliga forskningen. Det är skrämmande om utvecklingen kommer leda till det, säger Lisa Söderström.