Vårdförbundet: Fördelar om landstinget tar över Bergslagssjukhuset

0:55 min

Jani Stjernström, som är ordförande i Vårdförbundet Västmanland, ser fördelar med att landstinget eventuellt tar över driften av Bergslagssjukhuset.

Idag är det ju företaget Mitt hjärta som driver Bergslagssjukhuset i Fagersta, men när deras avtal löper ut den första februari 2018 så ska Landstinget Västmanland ta över driften. Det har den politiska majoriteten inom landstinget kommit överens om.

Men formellt tas beslutet först längre fram i vår.

Jani Stjernström, som är ordförande i Vårdförbundet Västmanland är positiv och säger att det finns fördelar med en sammanhållen vård.

– Utifrån patientens fördel så ser jag väl att en hållbar vårdkedja är lättare att bygga upp när man har en sammanhållen sjukvård inom landstinget. Så jag kan se fördelar med en övergång till landstinget igen, säger Jani Stjernström.

Varför är det bra för sammanhållningen inom vården?

– Så fort du har upphandling och får in privata aktörer så skriver man ju avtal för vad det ska innehålla, och det gör att det är svårare att styra när det blir behov av snabba förändringar och man behöver utveckla vården. Då måste ju förhandlingar starta upp på nytt, och för att man ska få möjlighet till bra och snabba lösningar som inte blir så kostsamma så ser jag ju en fördel med en sammanhållen vård, säger Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland.