Merisa följer det amerikanska valet från Borås

2:24 min

Hon är doktorand på Högskolan i Borås sedan 2014. Vädret påminner om det i Seattle men inte politiken menar Merisa Martinez. 

Merisa Martinez är Marie Curie-stipendiat och är sedan 2014 doktorand inom sektionen för biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Hon har inget politiskt förflutet men älskar att prata om det amerikanska valet. 

– Det här med att inte prata om politik. Det känns som förbjudet område här, åtminstone stora delar inom politiken. Hemma kan man prata om precis vad som helst. En stor skillnad är också att ni är mycket mer öppna när det kommer till att ta emot flyktingar, hemma måste vi verkligen jobba med det, säger Merisa Martinez. 

Som en cirkus
Det amerikanska valet är i full gång och i höst ska det avgöras vem som blir ny president i USA. Presidentvalet 2016 hålls den 8 november. Innan dess ska partiernas kandidater utses i ett flertal primärval. Och det här valet följer precis alla amerikaner menar Merisa Martinez. 

–Alla följer det här valet. 2008 vart det inte så, men i år är det en sådan cirkus. 

I förrgår var det en viktig dag! 

– Det var premiärval i Wisconsin. Sanders och Cruz gjorde stora framsteg. Jag är inte med i något politiskt parti men min bror arbetar för Sanders så jag är väldigt glad för det. Jag är också väldigt glad så fort någon tar röster från Donald Trump, säger Merisa Martinez. 

Är det just på grund av Donald Trump som det ses som en cirkus? 

– Inte enbart på grund av honom. Han har gjort det mer underhållande men det känns smutsigt. Han måste ju ha en plattform och han har lyckats få en plattform mycket på grund av media. Han har getts fritt spelrum för sina åsikter. Jag tycker att han har gett oss dåligt rykte i världen.