Finansmannen Anders Wall i Panamahärvan

1:52 min

Den välkände företagaren Anders Wall från Heby dras nu in i den stora härvan med brevlådeföretag och skatteflykt som en lång rad mediebolag i världen berättat om i veckan. Det berättar SVT Nyheter Uppsala.

SVT Nyheter Uppsala berättar idag att finansmannen hade ett brevlådeföretag i skatteparadiset Bahamas. Själv nekar han till att han överhuvudtaget känner till bolaget. 

Enligt dokumenten som SVT tagit del av så registrerades bolaget Golden Delta limited i Bahamas i slutet av 2005 och den som kontrollerar företagets bankkonto är alltså finansmannen Anders Wall, från Heby.

Kontot som Anders Wall har fullmakt över finns i Schweiz på banken Credit Suisse avdelning för "Private banking". Alltså deras rikaste kunder. P4 Uppland har sökt Anders Wall för en kommentar, utan att få något svar. Men till SVT säger han att han aldrig hört talas om bolaget, Golden Delta limited.

Samtidigt går det att hitta Anders Walls namnteckning på dokument från så sent som 2013 – när Golden Delta limited ansökte om att bli kund hos den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. En byrå vars verksamhet består i att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

Efter att Anders Wall konfronterats med de uppgifterna säger han att det kan röra sig om förfalskningar.

SVT har inga uppgifter om hur mycket pengar som ska ha rört sig in eller ut från företagets bankkonto.