LM:s Visbyfabrik skildras i ny bok

5:04 min

LM Ericssons fabrik i Visby, senare Flextronics, var Gotlands största privata företag. Nu har Karin Persson skrivit en bok om fabriken. Vi följde med på en tidsresa i fabrikslokalerna som blivit gym. 

Journalisten Karin Persson har skrivit boken om LM Ericssons Visbyfabrik. 

- Jag insåg att det saknades en viktig pusselbit i den moderna historian på Gotland. Det hade inte skrivits någonting om fabriken här, säger hon. 

En bok med drygt 40 år gotländsk industrihistoria innehåller många stora och små historier: om hur fabriken kom till Gotland, om de anställdas liv och hur det gick till när fabriken las ner 2004. Det är en historia "...från vågad företagsetablering till arbetslöshet" skriver Karin Persson i förordet. 

- Fabriken har betytt oerhört mycket för Gotland. Bostadsbyggandet kom igång, områden som Vitkålen och Höken och senare Gråbo byggdes för att det behövdes bostäder för de anställda. Daghem startades på 60-talet, skolor byggdes, äldreboende också. I och med att folk fick jobb på Ericsson så kom det in skattepengar och dåvarande Visby stad kunde göra investeringar, säger Persson. 

Bertil Olsson började på Ericssons fabrik 1963 som provare. Idag är hans gamla arbetsrum en träningssal.

- Det här var början till någonting som varade väldig länge, säger Olsson när vi står i träningssalen. 

Ganska snabbt fick Olsson också andra arbetsuppgifter och han jobbade i fabriken fram till sin pension 2002. 

- Det hände massa saker i fabriken. 1981 började vi jobba med elektroniken vilket var en viktig milstolpe för fabriken. 

Fabriken i Visby var Gotlands i särklass största privata företag. Som mest jobbade drygt 1300 personer i fabriken.

- Fabriken var uppdelad i avdelningar och man lärde känna alla på sin avdelning. Vi hade också tävlingar i sportklubben här, i fotboll och bordtennis och korphockey. Och det fanns familjer där tre generationer jobbade i fabriken. 

På vägen ut från sin gamla arbetsplats träffar Olsson en gammal kollega som ska träna. De har inte träffats på länge men blir glada av att se varandra just här

- Vad vi hade roligt här, säger de till varandra och kramas. 

Följ med på Olssons guidning i lokalerna i reportaget ovan!