Malmö

Pippis papegoja riskerar att avlivas

4:25 min

På 70-talet var papegojan Douglas en firad filmstjärna. Då gjorde han nämligen rollen som Pippi Långstrumps piratpapegoja Rosalinda. Nu, 46 år senare, hotas Douglas liv.

Många har en relation till Pippi Långstrump och kanske minns piratpapegojan Rosalinda som i filmen ”Pippi på de sju haven” hjälpte piraterna att plåga stackars Efraim Långstrump, Pippis pappa.

Vad många inte vet är att Rosalinda egentligen heter Douglas och att han till vardags bor på Malmö reptilcenter.

Douglas är i dag 48 år gammal och hans hälsa är inte längre särskilt god. Genom åren har Douglas varit deprimerad och han har därför plockat bort sina egna stjärt- och bröstfjädrar.

– Det är något papegojor gör när de känner psykisk påfrestning eftersom de inte får sitta i par, säger Frank Madsen, föreståndare på Malmö reptilcenter.

Men i dag har Douglas en flickvän, nämligen Gojan.

– Det tog ett tag för dem att acceptera varandra men nu försvarar de sin bur gemensamt.

Tillsammans bor Douglas och Gojan i en relativt liten bur. Nu kräver Jordbruksverket att de ska få bo större, annars riskerar papegojorna att avlivas.

– Det kan väl inte vara någon lösning att avliva djur. Dessutom är de här två papegojorna så pass gamla och ointresserade av miljön i buren, säger Frank Madsen.

Nu hoppas Frank Madsen att Douglas och Gojan kan få flytta till ett privat hem.

– Douglas ser rätt så anskrämlig ut utan stjärt- och bröstfjädrar och därför är det ingen djurpark som vill ta hand om honom, säger Frank Madsen.