LRF: Findus nerläggning påverkar fler än ärtodlarna

När Findus lägger ner sin fabrik i Bjuv drabbas ett hundratal halländska odlare. Men LRF Halland menar att risken är att det påverkar ännu fler.

Totalt drabbas 500 ärtodlare i Skåne och Halland när Findus fabrik i skånska Bjuv lägger ner. Och nu kräver LRF i Halland och Skåne att regeringen tar det här på allvar. När ärtproduktionen försvinner så påverkar det hela växtföljden och andra grödor, och det kan leda till att mer livsmedelsproduktion försvinner från Sverige, skriver LRF-avdelningarna i en debattartikel.

Regeringen jobbar just nu med en nationell livsmedelsstrategi som handlar om att lyfta och stärka den svenska matproduktionen. I den måste det ingå enklare regler och byråkrati för lantbrukarna, menar LRF-avdelningarna, annars blir det svårt att konkurrera med utländska odlare.

Och regeringen kräver samtidigt en förklaring till beslutet att lägga ned Findus i Bjuv. Näringsminister Mikael Damberg har fått statsministerns uppdrag att kalla till sig ledningen för den brittiska ägaren Nomad Foods, som så sent som i höstas köpte Findus, rapporterar Sydsvenskan.