Mitt Hjärta kritiserar eventuellt landstingsövertagande

1:09 min

Den politiska majoriteten inom landstinget har kommit överens om att landstinget ska ta över driften av Bergslagssjukhuset i Fagersta. Företaget som driver verksamheten idag tycker att det är synd.

Idag är det ju företaget Mitt hjärta som driver sjukhuset, men när deras avtal löper ut den första februari 2018 så ska Landstinget Västmanland ta över driften. Det vill landstingsmajoriteten.

Inget formellt beslut om ett övertagande är taget, det tas längre fram i vår.

Anna Hammarström som är vd på Mitt Hjärta befarar att Fagersta kan hamna i skymundan om landstinget tar över.

– Jag tycker att det är synd. För Mitt Hjärta är Fagersta centrum, för landstinget ligger centrum i Västerås.

– Att ha Fagersta upphandlat och att behålla det upphandlat är en garanti för befolkningen i norra länsdelen att vården verkligen kommer att bedrivas där, säger Anna Hammarström.

Men hur kommer det att påverka erat arbete och sjukhusets verksamhet?

– Det kommer inte att påverka vår verksamhet under de år vi har kvar på avtalet. Vi kör på som tidigare, men det är en ständig kamp att försörja Fagersta med duktiga läkare och vi har också ett antal nyckelpersoner, läkare som passerat pensionsåldern. 

– Vår farhåga är att om man inte har tillräckligt fokus på just Fagersta så är det risk att man framgent, när landstinget tar tillbaka det inte kommer att få de här läkarna att åka till Fagersta och att verksamheten på det sättet avlövas och lägger ned sig själv och gradvis flyttar in till Västerås. Vi tror att det hade varit bättre att få behålla sjukvården på plats och att man gått till en ny upphandling med oss eller någon annan som leverantör, säger Anna Hammarrström på Mitt Hjärta.