Morgonen med Anders Liljeqvist

Starkare efter branden

1:38 min

Efter branden i centrala Hässleholm igår väcktes minnen till liv, då det för elva år sedan brann vid Lilla torg i Kristianstad.

Igår morse var vi på plats i Hässleholm, där det brann i ett hyreshus mitt i centrum. Människor fick lämna sina lägenheter mitt i natten och det drabbade också butikslokaler i bottenvåningen av huset. Där lyckades man begränsa och släcka branden och förhindra att den spred sig vidare till andra delar av kvarteret.

Här på redaktionen fick vi igår en känsla av deja vu och mindes en annan brand. För elva år sedan i Kristianstad ödelades ett helt kvarter, vid Lilla Torg mitt inne i stan. Även denna brand började i liten skala men som sedan spred sig och blev riktigt stor.

Johan har begett sig till butik Jasmin, som nu precis som då finns i kvarteret vid Lilla Torg. Sara Ahlberg arbetar i butiken och minns precis hur det var att bli väckt mitt i natten och få höra att det brinner i affären där man jobbar. Deras minnen väcktes till liv igår, när de hörde om branden i Hässleholm. De tänkte mycket på de som drabbades.

- Vi kom till en butik utan tak och som var helt översvämmad.

För butiksägaren Malin Wenzel blev det en lång process för att komma på fötterna igen med företaget. Under två års tid fick de driva butiken i en barack på torget och kontakten försäkringsbolaget var intensiv. Men så här i efterhand ser de båda många positiva sidor av händelsen. De menar att båda är starkare både som personer och kollegor. De ser på livet på ett annat sätt och uppskattar sitt arbete mer. På frågan om vad de hade räddat om de fått chansen, svarar både Sara och Malin ett personligt foto, som hängde inne i butiken.