Umeå Open fokuserar på bandet Refused

2:57 min

Idag startar den tre dagar långa inomhusfestivalen Umeå Open. Artister och band spelar på scener, spridda över Umeå centrum. I år ligger fokus på 90-tals hardcorebandet Refused.

Det är 19:e året i rad festivalen hålls i Umeå och den brukar ses som starten på Sveriges festivalsäsong.

Sedan ett år har festivalen fått en ny bredd. Nu hålls festivalen på 8 olika scener spridda i centrala Umeå och det finns ungefär lika många gratisscener i stans butiker och caféer.

Nytt är också att olika aktörer ansvarar för artistbokningar. I år har bandet Refused en central roll på festivalen med spelningar två kvällar i rad och ansvar över innehållet på kulturhuset Vävens två scener. Dennis Lyxzén är sångare i bandet.

– Det är verkligen jättekul, det är ett privilegium att få göra en sådan grej. Man är ju västerbottning, så man är inte så bra på att slå sig på bröstet, säger han.

Elenor Nordström är producent och arrangör för festivalen och hon menar att det bara har varit positivt att låta ett band ta så mycket plats.

– De har ju ett fantastiskt nätverk så det har bidragit till att vi har en del unika internationella akter på festivalen, säger hon.

Refused har genom sina kontakter kunnat bjuda in internationella band som aldrig annars hade hört talas om festivalen. Bland andra det amerikanska hardcorebandet Judge och post-punkbandet The Soft Moon.

På festivalen spelar även många andra välkända akter: Linda Pira, Sabina Ddumba och Susanne Sundfør men även några av Umeås lokala band som Skator, Dolce och Katohjärta.