Malmö

Kvinnlig filmfestival firar 10-årsjubileum

3:32 min

Just nu pågår IFEMA i Malmö, en filmfestival med fokus på kvinnligt filmskapande och filmer med de mest spännande och lovande kvinnliga regissörerna.

Festivalen har sedan starten 2006 genomförts varje år med undantag för 2010 och firar i år 10 år.

I år riktas mycket av festivalens fokus mot Iran.

– Det händer mycket i Iran nu. Vi har haft mycket kontakt med iranska filmskapare och dokumentärfilmare. Den politiska utvecklingen där är väldigt spännande, säger festivaldirektören Hilde Selander.

Under helgen får besökarna också möta två iranska regissörer, Sepideh Abtahi och Firouzeh Khosrovani, i ett samtal om vad det innebär att vara kvinna och professionell dokumentärfilmskapare i Iran i dag.

– De är starka kvinnor som står upp för det de tror på. Dessutom gör de väldigt bra film, säger Hilde Selander.

I januari 2016 hävdes sanktionerna mot Iran och under festivalen diskuteras hur det kommer påverka filmbranschen och livet överlag i landet.

– Det är inte alltid vi förstår hur komplext Iran är. Det enda sättet att förstå landet är att få höra fler röster därifrån, säger festivalens projektledare Afsaneh Larsson.

För två år sedan släppte Nordicom en rapport som visade att inget av de nordiska länderna uppfyllde en jämn fördelning mellan könen i filmbranschen. Det är en verklighet som går trögt att förändra.

– Det har varit ett internationellt problem i många, många år. I vår festival har vi sagt att filmerna ska ha en kvinnlig regissör. I framtiden kanske vi bör lägga till att även manus ska vara skrivet av en kvinna, säger Hilde Selander.

Festivalen startade i måndags och håller på till och med söndag.