Norrtälje jobbar med en lösning för sophämtningen

1:19 min

Häromdagen kom nyheten att avfallsbolaget Samtek gått i konkurs. Nu jobbar Norrtälje kommun med att lösa vad som händer med flera invånares sopor nu när företaget konkat.

Max en månad kommer konkursförvaltaren driva vidare sophämtningen i Norrtälje åt avfallsföretaget Samtek – som ju gick i konkurs i går. Sedan måste kommunen hittat en lösning.

Så här säger Henrik Lilliehöök – som är renhållningschef i Norrtälje kommun.

– Samtek, som har gått i konkurs, hämtar ju sopor från Norrtälje stad och från de norra delarna av kommunen. Vissa driftstörningar kan det komma att uppstå, men vi kommer göra allt för att alla ska få sina sopor hämtade i tid, säger han.

Henrik Lilliehöök säger att de på Norrtälje kommun var medvetna om att Samtek hade ekonomiska problem, men att de ändå blev förvånade när de i går ansökte om konkurs.

Nu har konkursförvaltaren alltså en månad på sig att hitta någon som vill köpa och ta över företaget – och som kommunen i så fall kan låta ta över uppdraget. Annars måste de upphandla ett nytt företag som kan hämta Norrtäljebornas sopor.

– Vi har ett gott samarbete med konkursförvaltaren och kommer förhoppningsvis ganska tidigt få indikationer på om det blir ett övertagande eller inte. Och då får vi ju påbörja vår direktupphandling så fort som möjligt, helt enkelt.

Beroende på om det går att hitta någon som vill ta över verksamheten eller inte så är det alltså lite oklart hur situationen kommer vara om en månad. Men Henrik Lilliehöök säger att de från kommunen ska göra vad de kan för att det ska märkas så lite som möjligt.

– Det kan uppstå vissa driftstörningar under en viss period, när en ny entreprenör ska ta över det här. Men vi ska se till att det finns bilar och chaufförer som kan hämta hushållsavfallet hos de berörda.