Just nu
  • Cyklist påkörd - väg utanför Påryd avstängd

Sverige vill försvara speedwayguldet: ”Blir stenhårt”

2:57 min

Svensk speedway står inför en ovanligt intensiv mästerskapssäsong med många evenemang i Sverige.

Att försvara det överraskande guldet vid förra årets lag-VM i speedway blir högsta prioritet i år för förbundskapten Morgan Andersson men många fler utmaningar finns.

Förutom tävlingar i GP-serien både i Stockholm och Målilla väntar final i GP-kvalet i Vetlanda, final i juniorernas lag-VM i Norrköping och inte minst semifinal i seniorernas lag-VM i Västervik.

– Att försöka försvara det guldet på den nya arenan i Manchester blir det viktigaste, säger förbundskapten Morgan Andersson.

Vägen till finalen går via semifinal i Västervik där förbundskaptenen själv bor och fördelen av hemmabana hoppas han ska få betydelse:

– Vi möter USA, Australien och ett kvallag här den 26 juli. Det blir stenhårt men det gäller att ha en bra dag och försöka vinna för omvägen via race-off vill vi undvika.

Guldet förra året har förbättrat villkoren för förarna i jakten på sponsorer och uppmärksamheten har varit stor med nominering till årets lag på idrottsgalan.

Våren är den intensivaste perioden på året för en förbundskapten i speedway. Då börjar kval till GP, EM, junior-VM och det gäller att både välja vilka förare som ska få köra och vid vilken tävling.

Sverige har två ordinarie förare i årets GP-serie där Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson finns med. Dessutom är Fredrik Lindgren förste reserv och Morgan Andersson hoppas på fler svenskar nästa år. GP-kvalet avgörs på banan i Vetlanda i september och det ska bli gott om svenskar på startlinjen:

– Vi hade fyra förare med vid finalen i Rybnik förra året och i år vill vi ha med de flesta av de sex svenska förare som får kvala.

Sverige har tilldelats sex platser till de fyra GP- kvalen inför 2017 och fem platser till de fyra kvalen till EM 2016.

Morgan har funderat klart kring vilka förare som har nominerats till respektive kval.


Kval till Grand Prix:

Kval 1 till GP i Kings Lynn 7 maj:  Fredrik Lindgren, Joonas Kylmäkorpi

Kval 2 till GP i Slangerup 7 maj: Linus Sundström, Tomas H Jonasson

Kval 3 till GP i Terenzano 7 maj: Peter Ljung, Kim Nilsson

reserv: Pontus Aspgren

Sju förare går vidare till semifinal från varje kval

Kval till EM:

Kval 1 till EM i Debrecen 30 april: Linus Sundström, Peter Ljung

Kval 3 till EM i Liberec 14 maj: Joonas Kylmäkorpi

Kval 4 till EM i Zarnovica 15 maj: Tomas H Jonasson, Fredrik Lindgren

reserv: Jacob Thorsell

Fyra förare går vidare till slutkval från varje kval