Kommunens loge i ishallen flitigare använd

5:22 min

Användningen av Karlstads kommuns loge i Löfbergs arena ökade rejält under den gångna SHL-säsongen. Året innan fick kommunen kritik för att logen ofta stod tom.

Logen ingår i avtalet med Färjestad, som kostar kommunen knappt sex miljoner kronor per år. Och det är värt pengarna, tycker kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

– Det tycker jag verkligen. Det är en del av det stora avtalet, som ger oss både istider och tillgänglighet till arenan vid större evenemang, men i det ingår också logen där vi kan ha representation och träffa folk i olika sammanhang, säger han.

Men det är svårt att sätta fingret på att "just den här etableringen fick vi till tack vare träffen i logen"?

– Jo, det skulle jag nog om jag sätter mig och gör en betraktelse tillbaka och tittar igenom under många år, vilka som har träffats just i den här formen eller andra former av representation eller dialoger. Det är klart att det finns sådana exempel. Låt mig återkomma till det så ska jag göra en lista.

Avtalet mellan Karlstads kommun och Färjestad, som skrevs när ishallen byggdes, gäller till år 2019. Utöver logen ingår till exempel också istid för skolor och allmänhetens åkning och att kommunen har tillgång till hallen totalt tio dagar per år för icke-kommersiella arrangemang.

Under säsongen 2014-2015 stod logen tom under drygt 40 procent av matcherna i grundserien. Då fick kommunen kritik, och kommunikationsdirektören Katarina Lindström sa i en intervju i Värmlands Folkblad att det har blivit allt svårare att fylla logen.

Men nu under den senaste säsongen vände trenden. Logen var bara tom i knappt 20 procent av SHL-matcherna.

Ofta är det Per-Samuel Nisser eller någon annan av de ledande politikerna eller tjänstemännen som har hållit i mötena, och till gästerna som har varit med hör landshövdingen, biskopen, lokala föreningar, men också personer som fått kommunens vardagshjälte-utmärkelse och medlemmar i Taiwans friidrottslandslag.

– Meningen är att den ska användas så mycket det går. Vi har försökt skärpa upp oss och använda den mer. Jag vet att ibland har det varit kritik och diskussioner om att det står tomt där, men det beror ju på att vi inte har fått ihop ett bra syfte med att ha en träff där. Då är det bättre att den inte används än att det blir diskussioner om att det har varit fel syfte, för det vill vi inte.

Avtalet går alltså ut 2019 och frågan är vad som händer sen. Blir det ett nytt avtal och behåller kommunen sin loge? Per-Samuel Nisser är försiktig med att spekulera om det.

– De diskussionerna kommer naturligtvis, om hur ska vi ha ett avtal och en framtida relation med FBK. Exakt hur det ser ut och koppling till logen, det vet inte jag idag. Det får vi återkomma till.