Hård revisorskritik mot samiska myndigheter

2:15 min

Riksrevisionen riktar ovanligt hård kritik mot Sameskolstyrelsen och Sametinget i sin årliga revisionsberättelse.
Av 230 granskade myndigheter har endast 14 fått anmärkningar – Sameskolstyrelsen och Sametinget hör till dessa.

Riksrevisionen har i dagarna avslutat sin granskning av 230 myndigheter – av dessa får alltså 14 en så kallad modifiering, eller reservation som det också heter på revisorsprosa.

Den främsta orsaken till kritiken mot Sameskolstyrelsen är att myndigheten överskridit sitt anslag med 3,7 miljoner kronor samt redovisat intäkter och kostnader felaktigt.

Så här skriver ansvarig revisor, Annika Karlsson, i revisionsberättelsen:

  • Sameskolstyrelsen har inte i resultatredovisningen redovisat totala anslagsintäkter uppdelat på verksamhetsområden, i enlighet med kraven i 3 kap 2 § Förordningen om årsredovisning och budgetunderlag. Detta gör att myndigheten redovisar felaktiga intäkter, kostnader och utfall på samtliga verksamhetsområden i resultatredovisningen.
  • Sameskolstyrelsen har överskridit sin så kallade anslagskredit med 3,7 miljoner kronor.

I en begäran till regeringen i november om utökad anslagskredit skriver Sameskolstyrelsen att minskade intäkter från kommunerna och turerna med den avskedade skolchefen Björn Hedlund är huvudorsakerna till att Sameskolstyrelsen överskridit sin anslagskredit.

Detta har också lett till att Sameskolstyrelsen har gått in i budgetåret 2016 med ett underskott på närmare sex miljoner kronor.

Sameskolstyrelsen ska nu betala tillbaka pengar till staten, säger tillförordnade skolchefen Annechatrin Brandén.

– Vi har lagt upp en avbetalningsplan på sju år där Sameskolstyrelsen betalar tillbaka till staten. I år betalar vi tillbaka en och en halv miljon. Vi ser att det inte kommer att påverka eleverna, det är något som vi håller ganska hårt på. Vi har rikligt med resurser i våra skolor, och vi försöker dra in på andra delar istället, säger Brandén.

Också vad gäller kritiken om felredovisade intäkter och kostnader är Brandén självkritisk. 

– Vi drar lärdom och får nya kunskaper, och då ska det inte ske igen, säger Brandén.

Ni har ju under flera år fått kritik från Riksrevisionen, vad säger det om Sameskolstyrelsens kompetens?

– Vi har den kompetensen som vi behöver, säger Annechatrin Brandén.

Sametinget får tre anmärkningar eller så kallade reservationer och de närmaste veckorna skriver Riksrevisionen en mer utförligt revisionsrapport till Sametinget och Sameskolstyrelsen.

Även regeringen informeras om dessa reservationer och Sametinget och Sameskolstyrelsen får därefter en månad på sig att förklara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio