Veckans ord: Välja

3:54 min

Den här veckan funderar Mats Kolmisoppi kring detta med att välja, välja och väljer, är veckans ord denna torsdag.

Nuförtiden föregås alla handlingar av noggranna och genomtänkta överväganden. I kojor och slott upprättar befolkningen listor med för- och nackdelar innan de fattar sina ödesdigra och oåterkalleliga beslut. För det duger inte längre att kasta sig huvudstupa in i en relation. Det håller inte att följa ett infall eller att planlöst promenera. Det är oanständigt att spontanringa en gammal vän som man inte har träffat på länge. Och direkt omoraliskt att utan en tanke på morgondagen säga upp sig från sitt arbete eller att tacka ja till en oplanerad semesterresa.

Den moderna människan kännetecknas och definieras av det medvetna väljandet. Och nä, det är väl inte direkt nån nyhet att samhället lägger stor vikt vid medborgarnas/ snedstreck/ brukarnas valfrihet, men det är inte elbolagsvalen eller pensionsbesvikelserna jag syftar på nu. Även om jag misstänker att de ligger bakom den inflation av valrelaterat nyspråk som genomströmmar oss alla. Från födseln till graven.

För så här ser vardagen ut: sedd ur rubrikperspektiv. Vi väljer att vakna vid ett visst klockslag. Vi väljer att äta eller att avstå från frukost. Vi väljer den rutt till arbetet som passar oss bäst, och vi väljer om vi vill hälsa eller inte hälsa på dem vi träffar på den valda vägen till det likaledes valda arbetet. 

Man väljer att komma ut som homosexuell. Som politiskt ointresserad eller konstnärligt verksam. Man väljer att ta tillfället i akt. Och man väljer att på just det här viset visa var man står i en viss välvald fråga. Men det tar inte slut där. Det är nämligen inte bara individen som har befriats från den tanklösa handlingens tyranni.

Även institutionerna har numera efter noggrant övervägande kläckt vägvalsplaner för interagerandet med sina brukare, användare och kunder.

”Många Göteborgare väljer att föda i Varberg”, kan det heta. Eller att ”SVT valde att ändra i nattduellen”. En snabbt framgooglad favorit är annars den här: ”Nu har polisen valt att starta en förundersökning”.

Det är en rubrik som förtjänar en noga utvald tanke: För det viktiga är givetvis inte att förundersökningen har inletts. Det viktiga är den handfasta och aktiva valhandlingen från polisens sida.

Jag ser framför mig ett till bristningsgränsen fyllt förundersökningsrum.

Bakom polischefen - en whiteboard med två alternativ.

  1. Vi inleder en förundersökning.
  2. Vi inleder inte en förundersökning.

En efter en sträcks de sedan upp: händerna.

Och omröstningen är så jämn att votering begärs och ska verkställas.

Väljer så mötet att inleda förundersökning? JA!

Mötet väljer att förundersökning ska inledas.

Vad den inbegriper är däremot av mindre intresse.

Att valet har fattats är bevis nog på den handlingskraft som vi alla numera väljer att förlita oss på.