Segelflygplanet bröts sönder i luften

1:27 min

För ett år sedan omkom en 18-årig man när ett segelflygplan störtade utanför Pirttivuopio väster om Kiruna. Nu är slutrapporten om olyckan klar.

Orsaken till olyckan har inte kunnat fastställas med säkerhet, men av någonn anledning hamnade segelflygplanet bland molnen. Det visar den slutrapport som Statens haverikommission nu har presenterat.

Piloten överlevde men en 18-årig man, som deltog i flygningen som elev, omkom i olyckan som skedde den 6 april 2015.

– Vi vet ju inte med säkerhet, han hamnade ju i moln men frågan är varför han hamnade i moln. Det kan ha varit den här utbildningssituationen, att man hade med sig en som aldrig hade flugit och som instruktör tar det en kapacitet när man ska beskriva vad man håller på med och så vidare, säger utredningsledaren Sakari Havbrandt i Statens haverikommission.

Varför är det farligt att hamna i moln?

– För då ser man ingenting och kan inte styra flygplanet.

Piloten tappade kontrollen över segelflygplanet efter att ha hamnat bland molnen. Farten blev allt högre och till slut passerade flygplansmodellen sin högsta tillåtna fart som är nära 250 kilometer i timmen.

Rapporten visar att piloten fällde ut luftbromsarna och då bröts vingarna sönder. Piloten sa till eleven att hoppa och lämnade själv flygplanet när han såg att eleven hade händerna på huvens nödfällningsreglage.

Men den 18-årige mannen blev kvar i flygplanet och omkom.

Andra bidragade orsaker till olyckan kan ha varit att piloten saknade utbildning för åtgärder om de visuella referenserna förloras och att den föreskrivna utbildningsnivån för instruktören var för låg i förhållande till flygningens svårighetsgrad.