Killar klarar högskoleprovet bättre än tjejer

1:33 min

På lördag är det upp till bevis för de som ska skriva högskoleprovet. Killar har fortfarande bättre resultat än tjejer, trots att provet har ändrats för att jämna ut skillnaderna.

För fem år sedan ändrades högskoleprovet så att den kvantitativa delen, alltså den som innehåller matte och logiskt tänkande, fick ta lika stor plats som språkdelen.


Ändringen gjordes bland annat för att jämna ut resultaten mellan killar och tjejer, men i stället ökade skillnaderna. Trots att tjejer har bättre resultat i de nationella proven går det sämre för dem på högskoleprovet. Varför vet man inte.

Behöver inte mattedelen

Lina pluggar till lärare vid Stockholms Universitet och gjorde högskoleprovet för några år sedan. Hon tycker att det är konstigt att mattedelen är lika viktig för alla utbildningar. 

Det är konstigt om man söker till humaniora, då behöver man inte mattedelen alls. 

Joel Maddison pluggar också till lärare. Han fick bra resultat på högskoleprovet, men tror inte att han hade behövt det för att komma in på sin utbildning.

– Men det känns tryggt att ha både betyg och högskoleprov när man söker, säger han.

Inga planer på ändring

Mattias Wickberg är utredare på Universitets- och högskolerådet. Han berättar att det inte finns någon plan att ändra högskoleprovet just nu, men att det finns tankar kring att anpassa det efter olika utbildningar.

– En utredning kollar om man ska vikta de olika delarna beroende på vilken utbildning man söker till. Nu väger båda delarna lika tungt.