Holmlunds nya succé – SM-silver i störtlopp

Hur står det egentligen till med svensk alpin fartåkning?

Onsdagens SM-störtlopp vanns av Hans Olsson, som slutade för ett år sedan. Och på damsidan tog skicrosstjärnan Anna Holmlund silver efter överlägsna Kajsa Kling.

– Jag tyckte bara att det skulle vara en kul grej, mest som träning. Men jag hade inte räknat med att vara på pallen, säger Holmlund till TT.

– Jag åkte en del störtlopp när jag tävlade i alpint, och tillhörde de bästa i Sverige. Men det är 15 år sedan.

Dimma satte stopp för de alpina SM-tävlingarna halvvägs. Medaljerna fick därmed delas ut till de snabbaste åkarna i första åket i Mullfjällsbacken i Duved.

Holmlund startade allra sist av åkarna.

– Det var lite hoppigt, men det gick bra, jag tyckte att jag åkte ganska bra. Men det är något helt annat än att åka skicross. Skidorna är en halvmeter längre.

Även landslagskollegan Sandra Näslund ställde upp i SM-störtloppet och blev nia.

Sveriges enda världscupåkare i fartgrenarna, Kajsa Kling, vann med 1,24 sekunders marginal till Holmlund. Lisa Hörnblad tog brons.

De senaste årens främsta herråkare i alpin fartåkning, Hans Olsson, slutade i fjol efter flera års skadebekymmer. Han ställde dock upp i årets SM där han vann, 63 hundradelar före fjolårets SM-etta Alexander Köll och 82 hundradelar före Mattias Rönngren.