Integrationskör vill ha fler svenska sångare

0:42 min

Körsång ska förena svenskar och nyanlända i Nybro, det är syftet med den nystartade ”integrationskören”. Men på första repetitionen var svenskarna i klar minoritet.

– Det var väldigt roligt, Pelarsalen blev full med folk, berättar sångläraren Åsa Cederholm om onsdagens premiärrepetition.

Det enda lilla missräkningen var att det bara var fem av drygt 45 körsångare som var infödda svenskar. Men det hoppas Åsa Cederholm att det blir ändring på framöver.

– Det vore roligt med fler svenskar, för tanken med den här kören är just att integrera.

Hon har startat kören tillsammans med Farah Trabulsi, som är musikutbildad och har en bakgrund som ledare för barnkörer i Syrien.

– Vi skapade den här kören för att visa att vi kan sjunga tillsammans och få något roligt. Det är nyttigt för våra själar och våra liv, säger hon.

– Sång förenar människor och sång är ett bra sätt att lära sig ett nytt språk på, fyller Åsa Cederholm i.

Enligt Åsa Cederholm bildas liknande körer över hela landet just nu, och hon tror att det är en trend som kommit för att stanna. Inte minst eftersom det handlar om mer än bara sång.

– Vi har en sångstund som är ganska lång, sedan har vi en ännu längre fikastund.

Kören repeterar på onsdagar klockan 19 i Pelarsalen i kulturhuset i Nybro och Åsa Cederholm är noga med att påpeka att det inte behövs någon bakgrund som sångare för att få vara med.

– Det går bra att ha sjungit i badrummet.