Arbetsplatsolycka i Södertälje granskas

2:03 min

För drygt fem år sedan klämdes en elektriker ihjäl på Scania i Södertälje. Nu tittar journalisten Thomas Arnroth närmare på vad det var som hände.


För fem och ett halvt år sedan klämdes 36-åriga Thomas Thernström ihjäl i taket i en monteringshall på Scania i Södertälje.

Så vems fel var det? Arbetsgivarens, tyckte åklagaren och satte fyra chefer på de åtalades bänk. Men tingsrätten tyckte annorlunda och fortfarande har ingen, varken person eller företag, fått stå för det fulla ansvaret.  I maj ska fallet upp i Svea Hovrätt.

Preskriberingstiden är på 5 år så efter den 11 november är det för sent hur som helst.

Thomas Arnroth är journalist på KIT och i sin artikelserie Döden på jobbet granskar han arbetsplatsolyckor och skriver hur svårt och komplicerat det är att bevisa skuld.

- Det som är komplicerat med arbetsplatsolyckor är att när man ska reda ut ansvarsfrågan så blir det väldigt hypotetiskt. Och i slutändan blir det snudd på absurt. Domarna blir utredande och det är svårt att tolka om arbetsgivaren gjort rätt eller fel, berättar journalisten Thomas Arnroth som skrivit om arbetsplatsolyckan i Södertälje.