Ungdomarnas knep för att inte fastna i sociala medier

Sociala medier har tagit en allt större plats i många människors vardag, så stor att det har blivit en stress och ett beroende för många unga. I Anton Karis reportage berättar Nora Laurin, Ada Berg och Julia Bremler om några knep som hjälpt dem att minska sitt användande.

 • Radera chattar/appar. Många sociala medier kan framkalla stress genom att uppmana användaren till att hålla sig konstant uppdaterad i olika trådar och sammanhang. Nora Laurin berättar att hon tog bort flera chattprogram efter att ha varit bortrest under en tid.
  – När man ska vara med på allt möjligt, då får jag panik, berättar hon.
 • Flygplansläge. Genom att aktivera mobilens flygplansläge kan du koppla bort tankarna från sociala medier. Ada Berg brukar känna att hon ibland behöver en paus från mobilen.
  – Jag brukar sätta den på flygplansläge bara för att bli av med telefonen, förklarar hon.
 • Mät tiden. För att du ska ha koll på hur lång tid du ägnar dig åt sociala medier kan du sätta en tidsgräns.
  – Varje gång jag går in på Instagram så är jag medveten om när jag har varit inne i fem minuter typ. Det är väldigt mycket tid och då är det dags att lägga ner. Jag är mycket mer medveten nu än vad jag har varit innan, säger Nora Laurin.
 • Gemensam mobilfri tid. Ha gemensamma mobilfria stunder och hjälp till att påminna varandra om att lägga ifrån er telefonerna när ni umgås. När Ada Berg äter middag med sina kompisar har de i rutin att ta bort telefonerna.
  – Vi brukar säga till varandra: ta ner telefonen nu!
 • Bestäm i förväg. Planera innan du går in på ett socialt medium vad det är du ska göra.
  – Jag går in, gör det jag ska göra och sen går jag ut. Fastnar man i det så fastnar man länge, i alla fall jag gör det. Jag brukar tänka innan: det är det här jag ska göra och ingenting mer, förklarar Julia Bremler. 

Anton Karis reportage om unga som väljer bort sociala medier sänds i Studio Ett.