Hyresgäster oroade över renovering

1:39 min

Hyresgäster på Pennygången i Högsbo oroar sig för att Stena Fastigheter "i smyg" renoverar tomma bostäder och hyr ut till en mycket högre hyra. Något man lovade hyresgästföreningen att inte göra för ett par år sedan.

Daniel Karlenfors är boende och aktiv i nätverket Pennygångens Framtid och han uttrycker oro för vad som nu händer i området.

– Dom tar sig rätten via sitt ägande att helt enkelt diktera, så här ska Pennygången se ut i framtiden. Då har man missat hela poängen med den konflikten vi hade och lärdomen att prata med sina hyresgäster först.

Hittills har fyra tomma lägenheter totalrenoverats på Pennygången, så kallade pluslägenheter. Hyran har gått upp med 35 procent och en fyra kostar 9900 kronor.

Det var just totalrenoveringar man kämpade för att stoppa för ett par år sedan från hyresgästernas sida. Men nu verkar det ändå genomföras i liten skala och de boende oroar sig för att de dyrare bostäderna också kommer att utesluta mindre penningstarka grupper från att flytta in i området.

– Det ska vara så att alla kan bo kvar, det händer inte och med en sån här insats händer det ännu mindre, säger Daniel Karlenfors.

En renovering av alla badrum på Pennygången har påbörjats. Det är också i samband med detta som boende har uttryckt önskemål om helrenoveringar av lägenheter, det menar man på Stena Fastigheter som anser att information har gått ut till de boende om vad som händer.

– Eftersom vi har informerat om det innan, så ser jag det inte som någon smygrenovering, utan det sker helt öppet, säger Per Limdal, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Blir det inte så att bara människor som har råd flyttar in i området?

– Vi utvecklar Pennygången på olika sätt. Badrumsrenoveringar med tillval är ett sätt, pluslägenheter tilltalar vissa, och vi har också nybyggnad.