Henriksson: ”Andersson får tid på sig”

5:02 min

Det lär märkas en ganska stor skillnad när Janne Andersson efterträder Erik Hamrén som förbundskapten, det tror expert Richard Henriksson.

– De är ju olika personligheter, Janne Andersson och Erik Hamrén. Andersson sa exempelvis under presskonferensen att han inte är någon drömmare och att han är väldigt jordnära. Medan Hamrén har sagt att han verkligen är en drömmare, han drömde om VM-guld till och med. Där kan man verkligen peka på personloghetsdrag som skiljer nuvarande förbundskapten mot den kommande, säger Richard Henriksson.

Hur märks skillnaden det på planen då?

– Det får vi se när det är dags för landskamper, men vi vet ju att Janne Andersson står för en fotbollsfilosofi som anpassar sig till det material han har. Han kommer att bygga landslaget utefter gruppen snarare än enskilda individer.

Janne Andersson får ett fyraårskontrakt, vad drar du för slutsatser utifrån det?

– Att han får tid på sig att jobba med ett delvis nytt landslag, vi vet ju inte om Zlatan Ibrahimovic fortsätter efter EM. Tittar vi på VM-kvalet så vet vi att Sverige måste komma etta eller tvåa i en grupp med både Nederländerna och Frankrike. Det verkar som att man ger Janne Andersson ett kval för att sedan vara extra slagkraftigt till EM-kvalet inför EM 2020.