Nevs nya elbil klar – ska säljas i Kina

2:21 min

Nevs första elbil är nu klar. Men den ska i princip bara säljas i Kina. Det uppger Nevs vice ordförande Stefan Tilk i en exklusiv intervju med P4 Väst.

Den första av Nevs elbilar baseras på Saab Automobiles modell 9-3 och har nu färdigutvecklats av ingenjörerna i Trollhättan.

– När vi har gjort en elbil av den har vi gjort ganska många modifiering, framför allt på insidan med tanke på drivlinan. Vi gör även vissa justeringar på utsidan. Utvecklingen är klar, så det vi framför allt jobbar med nu är att säkra underleverantörer. Jag är väldigt stolt över vad som har åstadkommits hitintills, säger Nevs vice ordförande Stefan Tilk till P4 Väst.

Tanken från början var att Nevs första elbil skulle släppas redan våren 2014, men de enorma ekonomiska problemen som biltillverkaren fick har gjort att lanseringen har försenats ordentligt.

Nu har modellen fått ett, till viss del, nytt utseende och dessutom har företaget förändrat en del av insidan på bilen också.

– Det är mer av insidan som är förändrat än utsidan, säger Stefan Tilk.

Modellen kommer enligt Nevs att klara minst 25 mil på en laddning och leveranserna startar under början av 2017. Hittills har runt 25 testexemplar av bilen byggts. Men Nevs vill inte visa upp den offentligt än.

Modellen kommer att säljas nästan uteslutande i Kina, enligt Nevs vice ordförande Stefan Tilk.

– Men det kan bli så att vi eventuellt producerar några stycken bilar för Europa också.

Anledningen är att företaget vill få in pengar i kassan och då väljer företaget Kina eftersom efterfrågan är mycket större där.

– Vårt fokus är Kina. Det är sådan enorm efterfrågan där och vi har gjort ganska många stora ramavtal. För att få med oss hela vår underleverantörstruktur inklusive batterier och det som krävs för att klara av dessa volymer så är det fokus Kina. Det är det som är det mest sunda, säger Tilk.

Hittills har Nevs skrivit avtal på att leverera mer än 150 000 av modellen 9-3 de kommande åren i Kina.

Vilket varumärke det blir på bilarna vill Stefan Tilk inte säga.

– Det får jag återkomma till, säger han.