Dröjer innan det blir serieproduktion av hela bilar i Trollhättan

1:50 min

Först när Nevs helt nya elbil är klar, under 2019, kommer serietillverkningen av hela bilar att starta igen i Trollhättan. Däremot ska karosser byggas där fram tills dess. 

– Vi har en plan nu att vi satsar fullt ut på 9-3-elbilen i Kina med start 2017. Sedan håller vi på att utveckla en ny bil som ska komma ut på marknaden, förhoppningsvis någon gång under 2019, säger Nevs vice ordförande Stefan Tilk till P4 Väst.

Är det först då som det blir tillverkning av hela bilar här i Trollhättan?

– Ja, det stämmer, säger Stefan Tilk.

Att det dröjer runt tre år till innan det blir serieproduktion av bilar i Trollhättan beror på att Nevs första elbil, som nu är klar, i princip bara ska säljas i Kina, säger vice ordförande Stefan Tilk.

– Vi kommer eventuellt också att producera några stycken här i Trollhättan. Men vårt fokus är Kina och det är sådan enorm efterfrågan där. Vi har gjort ganska många stora ramavtal, säger Stefan Tilk.

Nevs har hittills skrivit under avtal på att leverera mer än 150 000 elbilar av modellen 9-3 i Kina de kommande åren.

Det som kommer att tillverkas i Trollhättan, fram tills att den helt nya bilen är klar, är målade karosser och chassin som sedan skeppas till Kina.

Den tillverkningen ska starta i höst och Nevs behöver då anställa någonstans mellan 100 och 200 personer för att klara av det.

I dagsläget jobbar det runt 700 personer i Trollhättan på företaget, de flesta jobbar med utvecklingen av nya bilar.

I Kina kommer Nevs bilar att byggas i en fabrik i staden Tianjin. Den byggs nu och ska vara klar om drygt ett år.

Stefan Tilk säger att han är övertygad om att utvecklingen av nya bilar blir kvar i Trollhättan under många år och att det heller inte finns någon anledning att oroa sig för att det inte blir någon produktion alls i Trollhättan i framtiden.

– Nej, det tycker jag inte. Vår affärsplan är att starta upp i Kina. Säkra den affären och skapa ett kassaflöde. Sedan vidareutveckla den nya bilen och sätta den i produktion i Trollhättan. Enligt våra planer, som jag tror på, kommer vi att ha en stor produktion i Trollhättan om några år, säger han.

Senast Nevs serietillverkade bilar i Trollhättan var under våren 2014, då stoppades produktionen på grund av de ekonomiska problemen.