Malmö

Adopterade Mimmi är nyfiken på sitt ursprung

5:58 min

Mimmi Malm kom till Malmö som adopterad från Indien. Idag är hon förskollärare och forskare på deltid. Men längtan till Indien och tankarna på var hon kommer ifrån lever kvar.

Hon visste tidigt att hon var adopterad och berättade om det för sina kompisar. Hon tyckte själv inte att hon var annorlunda, förrän hon en dag när hon skulle börja på dans såg sig själv i spegeln och upptäckte att hon var brun.

– Det var första gången jag upptäckte att jag var annorlunda. Då gick jag hem och satte mig i badkaret och försökte skrubba bort färgen. Jag hade aldrig reflekterat över att jag var annorlunda. Men jag har aldrig fått höra av andra att jag ser annorlunda ut, säger Mimmi Malm.

Den 9 november 1974 kom Mimmi Malm från Indien och staden Poon utanför Mumbai till Kastrup och sedan till Malmö. hon vägde då bara 2,7 kilo. Idag längtar hon till Indien.

– För åtta år sedan när min adoptivmamma gick bort började jag fundera över att det finns en annan mamma där ute, min biologiska mamma. Men jag vet ju inte om hon lever. Men jag längtar efter dofterna och se barnhemmet jag kom ifrån.

För tio år träffade hon här i Skåne kvinnan som var föreståndare för det barnhem där hon tillbringade dina första två månader av sitt liv.

– Hon var på besök i Sverige och jag tog med hela min familj. En våg av känslor kom över mig när jag gick ur bilen och såg en kvinna iklädd sari. Jag kramade om henne och hon viskade i mitt öra ”Är det du Manesha?”, vilket är mitt indiska namn. Då kom tårarna på oss båda, säger Mimmi Malm.

Mimmi Malm frågade då om sitt ursprung, och fick reda på att hon inte var ett hittebarn, utan mamman kom som till en avdelning för ensamstående mammor och födde henne där.

– Hon ville mig väl, hon ville att jag skulle bli bortadopterad, hon hade kanske för många barn eller var singel. Men jag hyser inget agg till henne.

– Jag fick ett bra liv i Sverige Jag är tacksam över att jag fick växa upp så här med min familj, säger Mimmi Malm.

När hon var 19 år flyttade hon hemifrån och träffade sin man, som då var 37, och blev bonusmamma till två barn. Och nu 22 år senare har de tre egna barn.

– När jag fick mitt första barn kände jag att det var det enda av kött och blod som jag kände till och det var fantastiskt. Och när jag fick mitt tredje barn, en flicka, så kände jag igen mig, hon är som en kopia av mig. Och jag undrar om det finns en kvinna där ute som ser ut som jag, säger Mimmi Malm.