Västerviks speedwaybana blir säkrare

3:41 min

Speedwaybanan i Västervik ska bli både säkrare och mer utslagsgivande den här säsongen. I juli avgörs lag-VM där och då ska den vara intrimmad och klar.

– Vi har fått hem vårt nya luftstaket som är en konstruktion som delvis grävs ner. Det ska förhindra att förare riskerar åka under staketet, säger Morgan Andersson.

Det nya blågula staketet ligger på fyra lastpallar i depån där det gamla staket är prydligt uppstaplat. Det ska skickas till en mindre bana i Örebro för att monteras där.

Kraven på så stor säkerhet som möjligt finns då klubben ska arrangera en deltävling i lag-VM i juli.

I stället för att bra byta ut de äldsta sektionerna på befintligt staketet så har klubben beslutat att investera i ett nytt staket runt hela banan på en gång. Det gör att klubben inte behöver byta staket på många år.

– Kan vi undvika att någon förare blir rullstolsburen så gör vi självklart det, säger Morgan Andersson.

Parallellt med staketbytet så har underlaget på banan bytts ut och kurvorna har fått större lutning för att skapa en mer utslagsgivande bana

Nytt banmaterial beställdes förra året från en plats i trakten av Kumla och har lagts ut på banan i Västervik.

– Mer av banbredden ska kunna användas så det ska gå att åka i större varv. Rimligtvis ska mer än 15 procent av banan kunna användas, säger Morgan Andersson.

Nu återstår att testa om teorierna kring körningen stämmer i praktiken.

– Banan har varit för lite doserad så all fart som byggts upp försvunnit i den flacka målsvängen. Vi vill ha en bana där det går att åka fort både mitt i banan och ytterligare längre ut.

Deltävlingen i lag-VM den 26 juli blir sluttestet på hur förändringarna på banan fungerat.

– Vi kommer inte lämna något åt slumpen, lovar Morgan Andersson.