Alets IK – moder till fyra förbundskaptener

0:59 min

Ganska burdus? Janne Andersson svarar på påståendet av barndomsvännen – och handbollstränaren – Ola Lindgren.

Han började sin fotbollskarriär i Alets IK i Halmstad på 1970-talet, först som spelare, sedan som spelande tränare.

Han är klubbens bästa målskytt genom tiderna.

– Jag är barndomskompis och har spelat fotboll tillsammans med Ola Lindgren, berättar Janne Andersson.

Enligt Ola Lindgren, förbundskapten i handboll, var Janne "ganska burdus", antyder Radiosporten i intervjun med Andersson.

Nej, burdus var jag inte. Men jag är vinnarskalle i överkant. Tar man kombinationen kort och mål tror jag att jag ligger väldigt högt i svensk statistik. Jag gjorde många mål – och fick många kort.

Alets IK har så vitt vi vet faktiskt producerat hela fyra förbundskaptener, före detta, nuvarande och blivande:

Janne Andersson, Ola Lindgren, förbundskapten för herrlandslaget i handboll och Thomas Sivertsson och Torbjörn Klingvall, båda tidigare förbundskaptener för damlandslaget i handboll.

Janne Andersson blir den första förbundskapten för det svenska herrfotbollslandslaget i modern tid som kommer direkt från allsvenskan och som inte har internationell tränarerfarenhet.

När förbundet valde Andersson så lyfte de fram att han är uppvuxen i den svenska fotbollsmyllan, med djupt engagemang i föreningslivet.

Under många år var Janne Andersson en del av Halmstad BK. Nuvarande Klubbchefen Fredrik Andersson minns sin tidigare tränare.

– Jag känner en väldig glädje just nu för Janne Anderssons skull, är väldigt glad och känner en stolthet för HBK:s skull att vi har haft och fostrat en förbundskapten och önskar Janne all lycka till med sitt uppdrag nu.