20-åring åtalas för förberedelse till terroristbrott

1:39 min

En 20-årig man från Stockholmsområdet åtalas i dag vid Attunda tingsrätt misstänkt för förberedelse till terroristbrott. 

Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har mannen skaffat ingredienser i syfte att göra en självmordsbomb.

– Aceton, tändstickor, rundkulor av stål, tryckkokare, julgransbelysning, silvertejp och en mobiltelefon av äldre model, säger hon.

Vad skulle han ha det här till?

– Jag påstår att han har planerat att han skulle göra en bomb och att han skulle spränga den i Sverige, säger Ewamari Häggkvist.

Enligt åtalet ska 20-åringen ha sammanställt material för att åstadkomma en explosion eller detonation med avsikt att bli martyr. Men han har inte haft alla ingredienser.

Bevisningen består förutom föremålen också av vittnesförhör med anhöriga och information som återskapats i mannens mobiltelefon.

– I den finns det mängder av dokument som till exempel visar hur man gör en hemmagjord bomb och olika tidskrifter från Daesh/IS och Al Qaida, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist.

Vad har han sagt enligt anhöriga att han ville göra?

– Att han skulle spränga sig själv och de som är emot Daesh/IS.

Så det är islamistisk terrorism det här handlar om?

– Ja, jag påstår det.

Enligt åtalet stoppades 20-åringen i Turkiet vid två tillfällen i somras och skickades tillbaka till Sverige. Han ska ha försökt att resa vidare till Syrien för att gå med i terrorrörelsen IS.

Kammaråklagare Ewamari Häggkvist svarar så här på frågan om hur nära det var ett attentat i Sverige.

– Jag kan inte riktigt uttala mig om det. Faran för brottets fullbordande har inte varit ringa. Vi vet inte var eller när det skulle ha skett.