Pressmeddelande 2016-04-07

Sveriges Radio toppar Förtroendebarometern 2016

I dag presenterades Förtroendebarometern som mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet. För sjätte gången toppar Sveriges Radio listan – i år tillsammans med Systembolaget. I år är siffran 70 %.

– I ett allt mer polariserat Sverige spelar ett oberoende Sveriges Radio, som den trovärdiga guiden inom alla genrer och för hela publiken oavsett var och hur de tar till sig media, en viktigare roll än någonsin. Då är det såklart väldigt glädjande att så många fortfarande anser att vi är det mest trovärdiga företaget i Sverige, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö

– Vi utvecklar hela tiden vårt innehåll med publiken i fokus och allt oftare tillsammans med dem, vi är ett är ett riktigt riksmedium med stark lokal närvaro och Nordens största korrespondentnät. Vi är också ett sammanhållet företag med ett innehåll där utvecklandet av ljudet står i centrum. Vi splittrar inte vårt fokus på för många olika saker. Det är några av de saker som bygger trovärdighet, säger Cilla Benkö.

Förtroendebarometern görs av MedieAkademin, Göteborgs universitet och TNS-Sifo och presenterades i dag på Mediedagarna, Meg, i Göteborg.

Förtroendebarometern 2016

 1. Sveriges Radio 70 %
  Systembolaget 70 %
 2. SVT 66 %
 3. Universitet/högskolor 65 %
 4. Polisen 61 %.
  IKEA 61 %
  Sjukvården 61 %
  Skatteverket 61 %
 5. ICA 55 %

Hela undersökningen finns tillgänglig på www.medieakademin.se

Om Förtroendebarometern
MedieAkademins förtroendebarometer är sammanställd av Göteborgs universitet och TNS-Sifo och mäter allmänhetens förtroende för medier, företag och institutioner. Förtroendebarometern har genomförts sedan 1997. Förtroendebarometern bygger på 1200 webbintervjuer 2-13 mars.

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, PR- & presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
08-784 18 52