Vård

Allergiker i norr har mindre chans till vaccin

1:07 min

Allergiker med svåra besvär kan bli hjälpta med en sprutbehandling - men det är bara ett fåtal som får hjälpen.

Pollenallergiker har olika chans att få hjälp med allergivaccin beroende på var man bor.  Det visar nya siffror från ett läkemedelsföretag.

Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland ligger i botten i landet när man räknar hur många personer som erbjuds vaccin mot allergi.

Astma- och allergiförbundet reagerar nu mot att möjligheten till behandling är så olika beroende på bostadsport - i till exempel Halland har en allergiker fem gånger så stor chans att få vaccin som en som bor i Norrbotten.

Mikaela Odemyr i Örnsköldsvik är andre vice ordförande i Astma- och allergiförbundet och hon har personlig erfarenhet av vad behandlingen betyder:

– När min son Pontus var tre år hade han så svåra besvär av pollen- och pälsdjursallergi att man inte trodde att han skulle kunna börja i en vanlig skola. Men han fick hjälp med vaccin, eller hyposensibilisering som det egentligen heter.

- Efter fyra års behandling kunde han börja skolan med sina kompisar!

Uppskattningsvis 200 000 svenskar har så stora besvär av pollenallergi att de skulle behöva vaccinet, men bara ungefär 15 000 får den hjälpen. Och det är alltså stora skillnader mellan landstingen. Behandlingen är tidskrävande och det är också brist på specialistläkare, allergologer.

– Det är stor brist, säger Mikaela Odemyr. I Örnsköldsvik där jag bor finns det ingen allergolog för vuxna.

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå finns en allergolog, men allergimottagningen har bara öppet två dagar i veckan.

– Det skulle behövas att vårdscentralerna också fick kunskap om det här, allergi är ett växande problem, säger Mikaela Odemyr.