Sveriges Radio har högst förtroende

1:47 min

När Medieakademin idag presenterade sin årliga Förtroendebarometer på Mediadagarna i Göteborg låg Sveriges Radio och Systembolaget i topp. 

Systembolaget och Sveriges Radio är vad svenskarna litar på mest. Dom har bägge ett förtroende på 70 procent. Sveriges Radio toppade även förra året listan.  SVT har ett förtroende på 66 procent vilket är en minskning från förra året med en procentenhet.

Under onsdagen presenterade Medieakademien sin årliga så kallade Förtroendebarometer. Det är för tjugonde gången som listan presenteras. I kategorin samhällsinstitutioner är det bara kungahuset som vinner mark - 42 procent har ganska stort eller mycket stort förtroende för kungahuset, mot fjolårets 40.

Volkswagen hamnar inte oväntat på jumboplats bland företagen i årets barometer, och även för Postnord har förtroendet minskat rejält. Även kvällspressen har lågt förtroende, Aftonbladet har till exempel 14 procent i förtroende och för Expressen har bara tio procent mycket stort eller ganska stort förtroende. 

Shervin Taheri, student på Hvitfeldtska läser Aftonbladet på mobilen varje dag. Han är inte förvånad över att förtroendet för kvällspressen minskar:

– Jag läser saker om fotboll som helt enkelt inte kan stämma, då försvinner förtroendet, säger han.

När Systembolaget nu ökar från 65 till 70 procent svarande med stort förtroende hamnar företaget i topp även i den övergripande tabellen, som tidigare toppades av Sveriges Radio. Nu ligger SR och Systembolaget sida vid sida i toppen.

Regeringspartierna tar stryk i Förtroendebarometern. Andelen med ganska stort eller mycket stort förtroende för Socialdemokraterna går från fjolårets 33 procent till 27. Miljöpartiet minskar från 21 till 16.

Moderaterna är kvar i topp med 34 procent. Centern går från 22 till 20, Vänstern från 19 till 20, Liberalerna ligger kvar på 19, Kristdemokraterna minskar från 19 till 16 och Sverigedemokraterna ökar från 13 till 15.

Förtroendet för facken rasar från fjolårets 36 procent med stort förtroende till 22. Det förklaras till stor del med skandalerna inom bland annat Kommunal.
- Förtroendet skiljer stort mellan olika fackförbund, säger Toivo Sjörén, statsvetare och opinionschef på TSN Sifo, som genomfört studien.

I år har barometern också tittat på hur bekantskaper påverkar förtroendet för en organisation eller myndighet. Och det visar sig att den som känner vårdfolk har större förtroende för vården, den som har en präst i bekantskapskretsen litar mer på Svenska kyrkan och så vidare.

Ett undantag i studien är Försvarsmakten. De som känner en yrkesofficer har lägre förtroende för Försvaret än dem som inte känner någon.
-Det finns tydliga samband mellan att känna folk och ha förtroende för en organisation, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor vid Göteborgs universitet, under den pågående presentationen av årets Förtroendebarometer.

Förtroendebarometern, som presenteras vid Mediedagarna i Göteborg, görs i samarbete med Göteborgs universitet och marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo.