Nordea startar internutredning

2:06 min

Nordeas vd Casper von Koskull svarade i dag på frågor efter de senaste dagarnas avslöjanden om hur banken underlättat för kunder att skatteplanera.
Han betonade att situationen är allvarlig för banken.

Nordea är en bank i kris efter de senaste dagarnas avslöjanden av SVT:s Uppdrag granskning. Vd Casper von Koskull sade att han inte accepterar att kunder använder banken för skatteplanering. En intern utredning ska nu göras för att ta reda på om banken gjort något fel, sade han.

Nordea ska dessutom bryta kontakten med den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca som många av bankens förmögna kunder använt för att skatteplanera.

Von Koskull kallade sammankopplingen med Mossack Fonseca en gråzon som banken inte vill befinna sig. Det kom också fram att finns ytterligare åtminstone ett par advokatbyråer som Nordeas kunder använt. Det betyder att det är fler än de 500 kunder det tidigare pratats om som fått brevlådeföretag administrerade av banken.

I gårdagens Uppdrag Granskning kom det fram att Nordea också lånat ut pengar via tre brevlådeföretag till en oligark från Kazakstan med nära koppling till presidenten i landet. Nordeas vd anser att det lånet gjordes enligt reglerna. Von Koskull var dessutom ansvarig för det lånet i sin tidigare roll som storbolagschef.

Efter en frågestund på drygt en timme hade von Koskull bråttom i väg. Han hann bara med att berömma SVT för ett bra jobb och ge en snabb kommentar till Ekot på svenska.

Hur skadar det här Nordea?

– Det får vi se, vi måste visa att vi är värda den trovärdigheten som behövs. Det ska vi jobba på, sade von Koskull.