Rätt skylt ger 40 000 kronor mer

1:35 min

Karlskrona kommun har fått in över 40 000 kr mer per månad i parkeringsböter i år, jämfört med förra året. Utan att anställa fler parkeringsvakter. Det räckte att sätta upp rätt skyltar på Trossö.

– Vi har haft flera områden där vi inte kunnat bötfälla om man står fel, men det är åtgärdat nu, säger Karl-Johan Svärd, gatu-och parkchef i Karlskrona kommun.

Kan ge böter nu
Kommunen har satt ut fler skyltar, placerat dem på rätt ställen och sett över texten på skyltarna. Nu har kommunen rätt att bötfälla felparkerare och parkeringsböterna ger nu i snitt 40 000 kronor mer per månad, jämfört med förra året.

Bärgningsavgiften blev däremot ingen kassako. Kommunens satsning på att få felparkerarna att själva betala avgiften för bärgningen av sina felparkerade, avställda bilar har inte slagit väl ut.

Bärgningsavgiften en flopp
Under årets tre första månader har sjutton bilar bärgats bort i Karlskrona kommun men av dem har bara fem privatpersoner betalat avgiften. När det gäller resten har ägaren inte kunnat betala vilket gjort att kommunen ändå behöver stå för bärgningskostnaden. Trots de nya reglerna sedan årsskiftet som säger att bilägaren ska betala bärgningen.

– Det är ju bilar som är långtidsuppställda, övergivna och som varit inblandade i brott som polisen undersökt. De som bärgar måste få betalt och då är det en kostnad som kommunen ändå måste ta, säger Karl-Johan Svärd.