Ytterligare två anhållna i danska polisens aktion mot misstänkta terrorister

Enligt Danmarks radio handlar de nya anhållandena om vapenbrott. Tidigare i dag blev det känt att fyra personer har gripits misstänkta för att ha låtit sig värvas till IS i Syrien för att begå terrorhandlingar. Gripandena gjordes i Köpenhamnsområdet. 

Enligt polisen har vapen och ammunition beslagtagits vid den danska antiterroroperationen.
Gripandena gjordes i Köpenhamnsområdet efter samarbete mellan Köpenhamnspolisen och danska säkerhetspolisen PET. De gripna ska ställas inför häktningsdomare i morgon, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen har hittat vapen och ammunition som sätts i samband med en av de anhållna.

– Vi har genomfört räder på flera adresser i Köpenhamn. Och vi är fortfarande i gång med operationen, säger polisinspektör Poul Kjeldsen enligt b.dk.

I övrigt är polisen förtegen om detaljer, men danska medier har rapporterat om en avspärrning tidigare i dag av ett lägenhetskomplex i Ishøj, en kommun strax utanför Köpenhamn där en av de misstänkta greps. Ett vittne uppger att han sett minst 20 poliser med förstärkningsvapen och utrustning för att slå in dörrar med vid tillslaget.

Ytterligare ett tillslag gjordes mot en lägenhet i Tingbjerg i Köpenhamn.

De fyra anhållna ska ställas inför häktningsdomaren klockan 09.00 på fredagsmorgonen. Åklagaren Sonja Hedegaard har meddelat att hon kommer att begära stängda dörrar under häktningsförhandlingen.

Justitieminister Søren Pind säger att människor som stridit för IS i Syrien eller Irak utgör en säkerhetsrisk för Danmark. Han lovordar polisens arbete och säger att regeringen för en tid sedan tillsatte en grupp som ska säkerställa ett effektivt samarbete i åtgärder mot personer som ansluter sig till terrororganisationer.

– Jag är glad över att myndigheternas ansträngningar nu verkar bära frukt, och jag skulle vilja berömma myndigheterna.

En ung man har tidigare åtalats för att ha anslutit sig till IS och ha samlat in minst 20 000 danska kronor till IS. Rättegång mot honom ska hållas i maj.