Bostäder

Härjegårdar renoverade lägenheter utan hyresgästs godkännande

0:38 min

Kommunala bostadsbolaget i Härjedalen renoverade hans lägenhet utan att han godkänt det. Och höjde hyran med över 35 procent. Nu möts de i domstolen.

Hyresgästen Johan af Winklerfeldt anser att kommunen brutit mot lagen.

– Man har helt enkelt fått igenom en uppgörelse med Hyresgästföreningen på något sätt. Utan att ha med sig något som helst godkännande från oss hyresgäster, säger han.

För att dra i gång en renovering är hyresvärden skyldig att informera och få ett godkännande från de som bor i lägenheterna.

Något sådant godkännade säger sig Johan af Winklerfeldt inte ha skrivit på.

Vid en rundringning som P4 Jämtland gjort till andra hyresgäster i det kommunala bostadsbolaget Härjegårdars lägenheter på Ringvägen i Sveg, visar det sig att inte de heller säger sig ha skrivit på något godkännande. Innan renoveringsarbetet drog i gång förra året.

Men det är bara Johan af Winklerfeldt som valt att överklaga hyreshöjningen.

Hyresgästföreningen har godkänt den höjda hyran i ett avtal i höstas, men chefsjuristen Niclas Sundell, hos just hyresgästföreningen, konstaterar att de missat att bostadsbolaget inte informerat och fått godkännande från hyresgästerna innan renoveringen drog i gång.

– Om det då saknas godkännande, som jag förstått att det gör. I vart fall här för en hyresgäst, som har vänt sig till oss, då kan man klandra en sådan överenskommelse. 

P4 Jämtland har varit i kontakt med Härjegårdars vd Stig Holm och begärt att få ut kopior på att det fått godkännande från hyresgästerna innan de drog igång renoveringarna. Men några sådana godkännanden finns inte, visar det sig.

Stig Holm hänvisar till det avtal som är tecknat med hyresgästföreningen, efter att renoveringarna är genomförda, och han anser att hyreshöjningarna är rimliga.

– Vi tycker att det är en väldigt moderat hyra med tanke på att de fått helt nyrenoverade lägenheter, säger han.